Fri. Jun 14th, 2024

Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang Ke-14 diteruskan pada 17 April ini dengan masa dipendekkan kepada setengah hari dan tanpa istiadat kawalan kehormat.

Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Chow Kon Yeow berkata, keputusan itu dibuat selepas dipersetujui dalam Mesyuarat Exco yang berlangsung pagi tadi.

“Walaupun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mungkin masih belum tamat dan sekiranya tamat sekalipun, kita harus melaksanakan langkah-langkah kesihatan awam.

“Namun, Kerajaan Negeri perlu menuruti Perlembagaan Negeri Pulau Pinang terutamanya Perkara 19(1) yang menetapkan bahawa persidangan DUN perlu diadakan dalam tempoh masa enam bulan di antara persidangan yang lepas.

“(Dan) tempoh enam bulan tamat pada 7 Mei ini. Justeru, saya akan mengadakan kunjungan rasmi terhadap TYT untuk memanggil DUN bersidang pada 17 April ini,” katanya ketika ucapan siaran langsung menerusi laman Facebook peribadi beliau di Komtar sebentar tadi.

Menurut Kon Yeow, persidangan DUN akan diadakan dengan pelaksanaan langkah-langkah kawalan yang ketat ekoran penularan wabak COVID-19 ketika ini.

“Perasmian persidangan akan dimulakan dengan amanat TYT dan Ketua Pembangkang dijemput membuat ucapan beliau sebelum Ketua Menteri memberikan kenyataan.

“Soalan-soalan Lisan yang dikemukakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) akan dijawab secara bertulis dan persidangan akan disiarkan secara langsung.

“DUN akan bersidang di Dewan Sri Pinang dan langkah-langkah pembasmian kuman, jarak sosial, pemeriksaan suhu badan akan dilaksanakan terhadap semua pihak yang menghadiri persidangan ini.

“Pihak DUN juga akan megaturkan kehadiran pegawai perubatan bagi menguruskan hal-hal berkaitan kesihatan hadirin,” jelasnya.

Justeru. Kon Yeow memberitahu bahawa mana-mana individu atau ADUN yang tidak sihat akan dikecualikan daripada mengikuti persidangan berkenaan.

“Oleh itu, saya memohon agar ADUN-ADUN memahami situasi yang kita hadapi dan akan terus memainkan peranan sebagai wakil rakyat.

“Diharapkan persidangan DUN kali ini akan berjalan lancar walaupun kita menghadapi kekangan akibat wabak,” ujarnya.

Berita daripada Buletin Mutiara:


槟州首席部长曹观友指出,槟州行政议会已同意,此次的槟州议会将于4月17日如常召开,只进行半天,并会加强防疫措施。

首长是今天在线上新闻发布会如是透露。

槟州行政议会在周三上午开会,会议上通过的主要事项,是关于槟州第14届槟州议会。

虽然行动管制令或未能结束,但就算已结束,我们还是得采取公共卫生措施。然而,槟州政府也必须遵从槟州宪法的规定。根据宪法第19(1)条文阐明:“槟州元首必须定时召开州议会,上季最后一次议会与下季首次议会,不得相隔超过6个月。”

而此次的6个月期限,将在5月7日结束。

“因此,槟州行政议会已同意,此次的槟州议会将于4月17日如常召开。我也将觐见槟州元首,汇报有关事项。”

议会缩短为半天

首长说,基于目前我们面对着疫情大流行的情况,在他和槟州议长讨论后,槟州议会将以以下方式进行:

(一) 议会将缩短为半天,不会进行检阅仪仗仪式。
(二) 槟州元首发表施政御词,主持开幕。
(三) 槟州反对党领袖致词。
(四) 槟州首席部长发表首长演词。
(五) 所有州议员的提问,将通过书面方式回答而已。
(六) 此次的州议会将进行直播。
(七) 州议会将在槟州大会堂举行,现场将会进行消毒,而所有出席议会者必须采取社交距离措施及测量体温。

“至于身体抱恙或不舒服者(包括州议员本身),将豁免参加会议。同时,州议会方面将安排医疗官员到现场处理出席者的健康事务。”

“在这里,我要感谢槟州元首,并希望槟州元首可同意此次的议会安排。”

“我也恳请槟州议员明白我们目前的处境,同时继续扮演好人民代议士的角色。虽然这次的疫情让我们面对了前所未有的挑战,但我希望此次议会可顺利进行。”

在珍珠快讯的新闻: https://tinyurl.com/swjq5lr