Mon. Apr 15th, 2024
https://www.facebook.com/jsdeo/videos/473638509882019/?v=473638509882019

Exco Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Perancangan Bandar & Desa, Sdr Jagdeep Singh Deo:

Pulau Pinang sedia untuk pilihan raya kerajaan tempatan. Keputusan terserah kepada Putrajaya.

Pulau Pinang menunjukkan komitmen untuk mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan dengan membawa isu ini sehingga ke Mahkamah Persekutuan.

Gembira berada di forum pulihkan pilihan raya kerajaan tempatan, bersama Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, YB Zuraida Kamaruddin.

Kerajaan Persekutuan perlu gubal undang-undang untuk merealisasikan pilihan raya kerajaan tempatan.

槟城已为地方政府选举做好准备。等待布城法院的决定。

槟城为了举行地方政府选举将此事带到了联邦法院。

很高兴与房屋和地方政府部长祖莱达来到恢复地方选举的论坛。

联邦政府被敦促制定法律,以实现地方政府选举。

Penang ready for local government elections. Ball now in Putrajaya’s court.

Penang’s commitment to hold local government elections reflected by us taking the matter all the way to the Federal Court.

Happy to be here at the forum on restoring local elections with Minister of Housing and Local Government, YB Zuraida Kamaruddin.

Federal Government urged to look into enacting laws to make local government elections a reality.


Bersifat ‘matang’, Menteri tidak tolak Pulau Pinang mungkin negeri pertama adakan Pilihan Raya Kerajaan Tempatan

Kerajaan Negeri Pulau Pinang masih tetap dengan pendiriannya menyokong agar Pilihan Raya Kerajaan Tempatan diadakan semula, ujar Exco Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Perancangan Bandar & Desa, Sdr Jagdeep Singh Deo.

Sdr Jagdeep berkata, Pilihan Raya Kerajaan Tempatan akan menjadikan sesebuah kerajaan itu lebih akauntabel dalam menjalankan amanahnya kepada rakyat.

“Apabila anda memilih kami sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan Ahli Parlimen dalam pilihan raya umum, ianya adalah akauntabel kepada anda.

“Ketika menjadi Kerajaan (Negeri) pada 2008, kita perkenalkan cogan kata Cekap, Akauntabel dan Telus (CAT), jadi kita perlu ikutinya… kalau inginkan akauntabel dari semua lapisan, bukan sahaja di peringkat Persekutuan dan negeri, bahkan Kerajaan Tempatan juga perlu ada pilihan raya tersebut,” ujar beliau ketika berucap pada Forum Pilihan Raya Kerajaan Tempatan: Siapa Untung Siapa Rugi di Komtar baru-baru ini.

Berita lanjut di Buletin Mutiara: