Wed. May 29th, 2024

Kenyataan Media Steven Sim, Ahli Parlimen Bukit Mertajam:
18 MEI 2021 | BUKIT MERTAJAM, PULAU PINANG

Mengapa permohonan Pulau Pinang untuk mendapatkan vaksin Covid-19 tidak mendapat sebarang maklum balas KKM selepas 3 bulan sedangkan Sarawak sudahpun mendapat kelulusan?

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin pada bulan April 2021 telah mengatakan bahawa kerajaan negeri yang berhasrat membeli sendiri bekalan vaksin COVID-19 boleh membuat permohonan kepada kerajaan persekutuan.

Beberapa hari lepas, Menteri Muda Kesihatan Awam dan Perumahan Sarawak Dr Annuar Rapaee mengatakan Sarawak bakal menerima 500,000 dos vaksin COVID-19 Sinovac yang dibeli melalui inisiatif kerajaan negeri.

Ini menimbulkan persoalan bagaimana Sarawak boleh mendapat kelulusan kerajaan persekutuan untuk membeli bekalan mereka sedangkan Pulau Pinang tidak menerima kelulusan yang sama. Adakah ini kerana perbezaan politik antara kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri Pulau Pinang?

Sejak 15 Februari 2021, kerajaan negeri Pulau Pinang telah memohon kebenaran Kementerian Kesihatan Malaysia untuk menerima sumbangan 2,000,000 dos vaksin Sinovac bagi kegunaan rakyat Pulau Pinang tanpa melibatkan kos kepada kerajaan persekutuan. Namun selepas tiga bulan, permohonan tersebut masih tidak mendapat maklum balas daripada kerajaan persekutuan.

Isu bekalan vaksin adalah masalah utama dalam program imunisasi sekarang apabila bekalan vaksin tidak mencukupi. Walaupun Fasa 2 pemberian vaksin sudah bermula pada April 2021, sehingga kini, masih ramai warga emas yang merupakan kumpulan sasaran bagi fasa ini masih belum mendapat tarikh untuk menerima vaksin pertama mereka.

Malah dalam kenyataan saya sebelum ini, saya telah memberi amaran bahawa matlamat vaksinisasi 9.4 juta penduduk Malaysia menjelang Ogos 2021 dan seterusnya sasaran vaksinisasi 80% penduduk Malaysia pada hujung tahun ini akan gagal jika kerajaan tidak membuat perubahan yang drastik kepada proses sedia ada bagi pelaksanaan PICK pada masa kini.

Semakin hari semakin ramai rakyat yang terkorban dengan sia-sia dengan kematian harian tertinggi mencecah 45 orang dan kini telah berjumlah 1,947 orang. Jangkitan gelombang ketiga Covid-19 juga melonjak tinggi sehingga kembali ke paras 4,000 kes baharu setiap hari.

Kerajaan persekutuan perlu melakukan apa sahaja untuk memastikan benteng terakhir negara iaitu PICK tidak gagal seperti strategi melawan Covid-19 sebelum ini.

Ini bukannya masa untuk berpolitik. Kerajaan persekutuan perlu bekerjasama dengan semua pihak, termasuk kerajaan negeri tanpa melihat kepada perbezaan politik bagi menjayakan kempen melawan Covid-19. Kerajaan negeri Pulau Pinang telah mengenepikan perbezaan politik dan menjadi antara negeri terawal menyahut seruan kerajaan persekutuan untuk bekerjasama melawan Covid-19 sejak bermulanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 1.0 pada Mac 2020.

Apabila kerajaan negeri Pulau Pinang kini sanggup memberi bantuan kepada kerajaan persekutuan dalam pelaksanaan PICK, jangan pula menolak tanpa sebarang alasan yang munasabah.

Steven Sim Chee Keong
Ahli Parlimen Bukit Mertajam


大山脚国会议员沈志强媒体文告
2021年5月18日|槟州大山脚

为何槟州的新冠肺炎疫苗已经申请了3个月, 至今仍没有得到联邦政府任何回应,反观砂拉越却已经获得批准?

负责协调国家冠病免疫计划(PICK)的部长凯里在2021年4月表示,希望自行购买新冠疫苗供应的州政府,可以向联邦政府提出申请。

几天前,砂拉越卫生与房屋部助理部长安努亚(Annuar Rapaee)表示,砂拉越将获得通过州政府的一项计划所购买的50万剂科兴疫苗。

这就出了一个问题,为何砂拉越能获得联邦政府的批准来购买疫苗,反观槟城却没有未获得相同的批准?这是因为联邦政府和槟州政府之间的政治分歧而导致吗?

自2021年2月15日起,槟州州政府已申请马来西亚卫生部的许可,以获得200万剂科兴疫苗供槟州人民使用,而且不需要联邦政府支付任何费用。但过了三个月,这项申请依然未收到联邦政府的答复。

疫苗供应不足是目前免疫计划中的主要问题。尽管第二阶段的疫苗接种已在2021年4月开始,但到目前为止,作为该阶段目标人群的许多老年人依然还没开始接种第一剂疫苗。

事实上,在我之前的文告中,我就已经警告说,如果政府不对现有的国家冠病免疫计划进行大刀阔斧的改革,那么政府打算在2021年8月底让940万马来西亚人接种疫苗的目标,以及随后在今年年底让全国80%人口接种疫苗的目标将无法实现。

如今越来越多的民众白白牺牲,单日死亡病例已达到最高的45人,累计死亡病例共1947人。第三波感染潮也飙升至每天4000例确诊的水平。

联邦政府需要尽一切努力确保大马的最后一个堡垒,国家冠病免疫计划不会像之前的抗疫战略那样失败。

现在不是玩弄政治的时候。联邦政府需要与包括在野党在内的所有政党合作,才能使对抗新冠疫情的战役取得成功。自2020年3月行动控制命令(MCO)1.0实施以来,槟州政府就搁置了政治分歧,成为最早响应联邦政府共同对抗疫情的州属之一。

如果槟州政府现在愿意在实施免疫计划方面向联邦政府提供帮助,希望政府不要再度无理拒绝了。

沈志强
大山脚国会议员