Wed. May 29th, 2024

Kenyataan Akhbar Oleh Lim Guan Eng, Setiausaha Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan Di Kuala Lumpur Pada 13.8.2021:

Atasi Kekurangan Bekalan Vaksin Pfizer Sekarang Dengan Membeli Vaksin Sinovac Sebagai Pengganti Dan Pastikan Pengurusan Logistik Yang Baik Yang Menyediakan Vaksinasi Yang Mudah Dan Tidak Rumit.

Rakyat Malaysia dikejutkan dengan sejumlah besar 318 kematian COVID-19 dan mencatatkan rekod tertinggi 21,688 jangkitan harian pada 12 Ogos 2021, menjadikan kes kumulatif yang mengerikan dengan jumlah 1,342,215 dan jumlah kematian 11,691. Apa yang lebih membimbangkan adalah masih ada 1,059 kes di ICU dengan 543 orang telah diintubasi walaupun terdapat 318 kematian, berbanding 1,053 kes di ICU dan 546 memerlukan intubasi pada hari sebelumnya. Malangnya, jumlah kematian yang tinggi tidak mengurangkan kes-kes kronik Kategori 5 di ICU atau yang memerlukan intubasi, dengan kes-kes kronik baru menggantikan mereka yang telah kehilangan nyawa.

Kerajaan gagal PN telah hilang sepenuhnya kawalan terhadap wabak COVID-19 serta krisis ekonomi yang mengakibatkan kehilangan nyawa dan mata pencarian bagi rakyat Malaysia. Ketidakcekapan PN yang memalukan, amalan dua darjat dalam penguatkuasaan dan dasar yang berubah-ubah telah memungkinkan lonjakan gelombang ketiga. Kerajaan ternyata tidak membantu dengan cukup pekerja kesihatan dan barisan hadapan negara. Sokongan lemah yang diberikan kepada barisan hadapan negara dan keadaan dan kemudahan yang sangat buruk bagi pesakit COVID-19 di hospital kerajaan, terutamanya Hospital Serdang seperti yang disorotkan di media sosial, menyoroti penderitaan rakyat di bawah Kerajaan PN.

Vaksinasi adalah satu-satunya perlindungan bagi kita yang tinggal. Kelewatan mendapatkan temu janji vaksin lebih awal telah menyebabkan penderitaan dan penyeksaan kepada mereka yang menunggu dengan sia-sia dan menyeksa mereka yang sepatutnya tidak dijangkiti COVID-19 jika mereka diberi vaksin lebih awal. Timbalan Ketua Menteri Sarawak James Masing, yang kehilangan adiknya akibat COVID-19, mengatakan bahawa adiknya mungkin masih hidup sekiranya vaksin telah tiba lebih awal.

Di kebanyakan negara, pengalaman vaksinasi adalah bebas daripada kegelisahan tetapi tidak di Malaysia. Penundaan secara tiba-tiba temu janji vaksin di Pusat Pemberian Vaksin Pulau Pinang (PPV) kepada penerima yang datang ke PPV kerana kekurangan bekalan vaksin atau barisan panjang di luar PPV di Johor tanpa pematuhan SOP meletakkan mereka yang menunggu selama 5 jam kepada risiko jangkitan adalah tidak boleh diterima.

Dalam ucapannya di Parlimen pada 28 Julai 2021, Menteri Penyelaras Vaksinasi Khairy Jamaluddin menyebut bahawa 12.5 juta rakyat Malaysia sekurang-kurangnya telah menerima dos pertama daripada 18.8 juta orang dewasa yang telah mendaftar. Oleh kerana 18.8 juta orang dewasa Malaysia yang telah mendaftar merupakan 80.5% penduduk dewasa di Malaysia, 37.6 juta dos vaksin diperlukan untuk dua dos bagi imunisasi penuh. Kerajaan telah menerima 26.4 juta dos vaksin, kurang 11.2 juta dos Pfizer yang dijangka tiba dalam 2 bulan akan datang.

Bolehkah kita menunggu dua bulan lagi dengan mempertaruhkan nyawa dan mata pencarian orang yang kita sayangi, terutama apabila ada gangguan dalam bekalan Pfizer sekarang? Apa yang diperlukan ialah 11.2 juta dos vaksin lain untuk membolehkan semua 18.8 juta orang dewasa yang telah mendaftar segera diimunisasi. DAP telah secara berterusan mengesyorkan Kerajaan PN untuk membelanjakan RM1.5 bilion lagi bagi membeli baki 11.2 juta dos daripada Pharmaniaga, yang menjual 14 juta dos Sinovac.

Kerajaan Persekutuan telah membeli 2 juta dos Sinovac daripada Pharmaniaga pada 26 Julai yang mana ia telah dihantar dan baru sahaja membeli 6 juta dos Sinovac yang akan dihantar pada akhir bulan ini. Tambahan 8 juta dos yang dibeli masih membuatkan kita kekurangan baki 3.2 juta dos yang perlu dibeli segera daripada Pharmaniaga.

Apa yang diperlukan adalah Operasi Lonjakan Kapasiti (OSC) yang serupa dengan Lembah Klang bagi memadankan logistik dan bekalan vaksin untuk memastikan tidak ada gangguan dalam penghantaran. Apa gunanya mempunyai bekalan vaksin jika pengurusan logistik asas tidak dapat diselesaikan? DAP mengulangi gesaan kami terhadap OSC bagi setiap negeri supaya dapat memberi koordinasi lebih baik antara Kerajaan Persekutuan dan Negeri untuk memudahkan kebolehpercayaan vaksin. Perlu ada pengurusan logistik yang baik bagi bekalan vaksin untuk memastikan pengalaman vaksinasi yang mudah dan tidak rumit sehingga tempoh menunggu yang lama dan barisan panjang di PPV Johor serta pembatalan temu janji di PPV Pulau Pinang kerana kekurangan vaksin tidak berulang lagi.

Rakyat Malaysia tidak mahu menunggu sehari lebih lama untuk mendapatkan vaksin mereka. Menurut Kementerian Kesihatan, 80% jangkitan adalah daripada mereka yang tidak diberi vaksin. Bagi mereka yang berada dalam Kategori 5 yang paling serius, 98% adalah daripada mereka yang tidak diberi vaksin. Berapa banyak lagi rakyat Malaysia yang akan mati secara sia-sia dalam 2-3 bulan ke depan kerana mereka tidak diberi vaksin?  Imuniti kelompok perlu dicapai melalui suntikan vaksin dan bukan melalui suntikan vaksin dan jangkitan.

LIM GUAN ENG


民主行动党秘书长兼峇眼区国会议员林冠英于2021年8月13日在吉隆坡发表文告:

面对辉瑞疫苗供应短缺,我们可以购买科兴疫苗作为替代来克服当前的问题,同时也应确保物流管理妥当,提供人们便捷且简单的疫苗接种。

2021年8月12日,我国的冠病死亡病例来到318宗,每日确诊人数也创下新高共计2万1688例。迄今,大马的累计病例已达到惊人的134万2215例,总死亡人数则为1万1691人,这样的数字令所有马来西亚人惶恐不已。更令人不安的是,随着318人死亡,加护病房内仍有1059名病患,其中 543例需要插管,相较前一天,加护病房病例为1053宗,需要插管的病例是546人。不幸的是,高死亡率并没有减少加护病房中第五级的病例以及插管的病患,人们刚悲伤地送走他们所爱的人,留下来的床位却马上被另一波病患填满。

失败的国盟政府对于新冠疫情以及经济危机的管控完全束手无策,导致马来西亚人不断失去生计甚至是生命。 国盟那可耻的无能、执法的双重标准以及政策的朝令夕改,凡此种种都是让第三波疫情升级的主要缘由。政府现在对我们的医疗工作者和前线人员明显做得不足。因为政府对前线人员的支持力度不足,也无法提供更好的医疗设施,致使政府医院环境条件恶劣,无法很好地去照顾冠病患者。像社交媒体上广传的沙登医院,恰恰反映出人民在国盟的治理下,正在受苦受难。

如今,疫苗接种已是我们剩下的唯一保障。不过,那些原本已经预约施打疫苗者,却因为疫苗延迟交付,而在无尽地等待中受尽折磨。这些人如果能够早点接种疫苗,就不会染上冠病饱受苦痛。因新冠肺炎而失去弟弟的砂拉越副首席部长詹姆斯玛欣说,要是疫苗能够早点抵达,他的弟弟可能还会活着。

在大多数国家,接种疫苗的经历是再普通不过的事,没有什么好焦虑的,但在马来西亚则不然。由于疫苗供应短缺,造成人们来到槟城的疫苗接种中心时无法顺利施打,被迫推迟预约。或是柔佛州的疫苗接种中心外出现人龙,却又没有遵守标准作业程序,让那些苦等5小时的人随时面临感染的风险,这些都是不能让人接受的。

国家免疫计划协调部长凯里在2021年7月28日于国会议会演讲时提及,我国共有1880万名成年人注册接种疫苗,其中1250万人至少已接种首剂疫苗。既然注册接种疫苗的1880万名成年人占马来西亚成人人口的80.5%,因此需要3760万剂疫苗来完成接种,达致群体免疫。政府目前已收到2640万剂疫苗,预计将在未来两个月收到另1120万剂辉瑞疫苗。

我们是否能冒着所爱之人的生命和生计风险,尤其是现在还发生了辉瑞疫苗供应中断问题,而再等多两个月?我国需要额外的1120万剂疫苗,以确保所有已注册的1880万名成年人皆可立即获接种疫苗。民主行动党一直都主张国盟政府应再耗资15亿令吉向正出售1400万剂科兴疫苗的发马公司,购买我国需要的1120万剂疫苗。

而联邦政府事实上已在7月26日向发马公司订购了200万剂科兴疫苗并已完成交付,而如今又再添购600万剂科兴疫苗并将在8月底交付疫苗。即便政府额外添购了800万剂疫苗,但我国仍还需要320万剂疫苗。因此,政府应立即向发马公司购买所需的疫苗。

我们需要的是类似于巴生河流域的疫苗冲刺行动,以匹配物流和疫苗供应来确保疫苗交付不会出现中断。基本的物流管理都搞不定,那接种疫苗又有什么意思呢?民主行动党再次呼吁联邦政府在每个州推行疫苗冲刺行动,以加强联邦政府和州政府之间的协调工作,促进疫苗的可靠性。政府必须对疫苗供应进行物流管理,确保人们可享有便捷和简单的疫苗接种体验,避免出现如柔佛疫苗接种中心大排长龙以及槟城疫苗接种中心因疫苗短缺而取消预约的情况。

马来西亚人不想再等了。根据卫生部,80%确诊者是未接种疫苗者,而在病情最严重的第五阶段的患者中,98%为未接种疫苗者。在接下来的两三个月里,还有多少马来西亚人会因为尚未接种疫苗而枉死?我们应该要通过接种疫苗来实现群体免疫,而不是通过感染病毒和接种疫苗来达到此目标。

林冠英


Press Statement By DAP Secretary-General And MP For Bagan Lim Guan Eng In Kuala Lumpur On 13.8.2021:

Overcome The Supply Shortage Of Pfizer Vaccines Now By Purchasing Sinovac Vaccines Instead As A Substitute And Ensure Proper Logistic Management That Provides A Painless And Uncomplicated Vaccination.

Malaysians were rocked by the large number of 318 COVID-19 deaths and a record 21,688 daily infections on 12 August 2021, bringing the cumulative cases to a horrifying 1,342,215 and total death toll of 11,691. What is disturbing is that there are still 1,059 cases in ICU with 543 intubated despite the 318 deaths, as compared to 1,053 cases in ICU and 546 requiring intubation. Unfortunately, the high death toll has not reduced the chronic Category 5 cases in ICU or those requiring intubation, with new chronic cases replacing immediately those who have sadly lost their lives.

The failed PN government has totally lost control of the COVID-19 pandemic as well as the economic crisis resulting in loss of lives and livelihoods for Malaysians. PN’s disgraceful incompetence, double standards in enforcement and policy flip-flops have enabled the escalation of the third wave. The government has simply not done enough for our health workers and frontliners. The poor support given to our frontliners and abysmal conditions and facilities for COVID-19 patients in government hospitals, especially Serdang Hospital as highlighted in the social media, highlights the suffering of the rakyat under the PN government.

Vaccination is our only protection left. The delay in getting early vaccine appointments has caused anguish and agony for those waiting in vain and tormented those who would not have contracted COVID-19 if they were vaccinated earlier. Sarawak Deputy Chief Minister James Masing, who lost his brother through COVID-19, said that his brother would still have been alive if the vaccines had arrived earlier.

In most countries, the vaccination experience is anxiety-free but not in Malaysia. The abrupt postponement of vaccine appointments in a Penang Vaccine Administration Centres(PPV) for recipients already there because of vaccine supply shortage or long queues outside PPV in Johor without SOP compliance putting those waiting for 5 hours at risk of infection is unacceptable.

In his speech in Parliament on 28 July 2021, the Coordinating Minister for Vaccination Khairy Jamaluddin mentioned that 12.5 million Malaysians have at least received the first dose out of the 18.8 million adults registered. Since the 18.8 million adult Malaysians registered comprise 80.5% of the adult population in Malaysia, 37.6 million doses of vaccines are required for two doses for full immunisation. The government has received 26.4 million doses of vaccine, short of 11.2 million doses of Pfizer which is expected to arrive over the next 2 months.

Can we wait another two months risking the lives and livelihood of our loved ones, especially when there is now a disruption in the supply of Pfizer?  What is required is another 11.2 million doses of vaccine to enable all the 18.8 million adults registered to be immunised immediately.  DAP has persistently advocated the PN government to spend another RM1.5 billion to buy the shortfall of 11.2 million doses from Pharmaniaga, who is selling 14 million doses of Sinovac.

The Federal government has indeed purchased 2 million doses of Sinovac from Pharmaniaga on 26 July which it has taken delivery and has just purchased another 6 million doses of Sinovac which will be delivered by the end of this month. The additional 8 million doses purchased still make us short of the remaining 3.2 million doses, which should be purchased immediately from Pharmaniaga.

What is needed is an Operation Surge Capacity(OSC) similar to Klang Valley to match logistics and vaccine supply to ensure there is no disruption in the delivery. What is the point of having vaccines if the basic logistic management can not be sorted out? DAP reiterates our call for an OSC for every state to better coordinate between the Federal and State governments to facilitate vaccine reliability. There must be proper logistic management of vaccine supplies to ensure a painless and uncomplicated vaccination experience so that the long wait and queues in PPV Johor and cancellation of appointments in PPV Penang due to vaccine shortage does not recur.

Malaysians do not want to wait a day longer for their vaccines. According to the Health Ministry, 80% of infections were from those who were not vaccinated. For those in the most serious Category 5, 98% were from those not vaccinated. How many more Malaysians will die unnecessarily in the next 2-3 months because they were not vaccinated? Herd immunity should be achieved through inoculation and not through both inoculation and infections.

LIM GUAN ENG