Tue. Apr 16th, 2024

Kenyataan Akhbar Oleh Lim Guan Eng, Setiausaha Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan Di Kuala Lumpur Pada 10.11.2021:

Sikap Terus Berdiam Diri Wee Ka Siong Tidak Dapat Menutup 5 Pembohongan Besarnya Di Kaca Televisyen.

Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong telah memalukan Kerajaan dengan tanpa rasa malu enggan menjawab Ahli Parlimen DAP Bangi dan bekas Timbalan Menteri Dr Ong Kian Ming mengenai 5 pembohongan besar yang dibuat Wee di kaca televisyen semasa berdebat dengan saya mengenai dasar kabotajnya berkenaan pembaikan kabel dasar laut  pada 2 November 2021. Dr Ong telah menyemak fakta yang dikemukakan Wee dan mendapati ia bukan sahaja mengelirukan tetapi jelas palsu. Wee tidak membuat tuntutan yang sama terhadap saya mengenai apa yang saya katakan pada 2 November.

1) NTT BUKAN Pemegang Saham Tunggal Dan Pemilik Projek Kabel Bawah Laut Apricot Yang Dicadangkan.

Wee berulang kali menyatakan bahawa syarikat telekomunikasi Jepun, NTT, adalah pemilik tunggal projek kabel dasar laut bawah laut Apricot sejauh 12,000 km yang akan memintas Malaysia. Dr Ong telah mendedahkan pembohongan ini kerana terdapat pemegang saham lain dalam projek itu termasuk Google, Facebook, PLDT yang merupakan syarikat telekomunikasi terbesar Filipina, dan Chunghwa Telecom, sebuah syarikat telekomunikasi Taiwan.

2) Yoshio Sato Bukan Naib Presiden NTT Dan Mempunyai Syarikat Sendiri.

Yoshio Sato disebut-sebut oleh Wee sebagai pemain penting dalam projek kabel Apricot dan terdapat slaid dalam pembentangannya yang menunjukkan Sato sebagai Naib presiden NTT. Sato hanya seorang pengurus di NTT dan bukan naib presiden NTT. Sato bukan lagi pekerja NTT kerana dia telah meninggalkan NTT untuk menubuhkan syarikatnya sendiri yang berdaftar di Singapura bernama Orient Link Pte Ltd. Dr Ong menegaskan bahawa Sato tidak lagi bersama NTT dan tidak boleh bercakap bagi pihak pelaburan masa depan NTT di rantau ini.

3) Konflik Kepentingan Yoshio Sato Kerana Mempunyai Hubungan Dengan Lim Soon Foo, Penerima Manfaat Utama Dasar Kabotaj Pembaikan Kabel Dasar Laut Oleh Wee.

Yoshio Sato ialah Ketua Pegawai Eksekutif Orient Link Pte Ltd yang merupakan syarikat berdaftar di Singapura yang dipegang oleh Kumpulan NTT dan ditubuhkan dengan rakan kongsi Perbadanan Dana Pembangunan Luar Negara bagi Japan ICT and Postal Services Inc. (JICT) dan WEN Capital Pte.  Ltd. (WEN).

Dalam kenyataan akhbar oleh Japan ICT Fund atau JICT bertarikh 13 Dis 2019, menyatakan pengarah Wen Capital tidak lain dan tidak bukan adalah Lim Soon Foo. Lim Soon Foo ialah Pengerusi Eksekutif Kumpulan OMS, satu-satunya syarikat di Malaysia yang mendakwa mempunyai keupayaan membaiki kabel dasar laut dan penerima manfaat terbesar dasar kabotaj yang Wee telah kembalikan apabila beliau menjadi Menteri Pengangkutan.

Lim Soon Foo ialah pengarah Wen Capital Pte Ltd, yang merupakan pemegang sebahagian saham syarikat Sato, Orient Link Pte Ltd, dan juga Pengarah Eksekutif Kumpulan OMS. Memandangkan syarikat Lim adalah penerima manfaat utama dasar kabotaj pembaikan kabel dasar laut, terdapat konflik kepentingan yang jelas di pihak Sato. Ini kerana Sato tidak boleh bercakap secara bebas mengenai pandangannya mengenai dasar kabotaj jika salah seorang pemegang saham syarikatnya juga merupakan penerima manfaat utama dasar ini.

4) Apakah Projek Kabel Ekspres Intra-Asia Dan Adakah Ia Akan Masuk Ke Malaysia Termasuk Sarawak?

Wee mengumumkan pelaburan asing yang besar semasa debat tersebut, iaitu “Projek Kabel Ekspres Intra-Asia” yang sedang dirunding oleh Sato dan akan menghubungkan Jepun, Taiwan, Filipina, Brunei, Sarawak, Semenanjung Malaysia dan Singapura. Pengumuman sedemikian semasa debat dan tidak dilakukan melalui forum yang betul bersama pelabur asing di mana semua kelulusan diberikan tidak menimbulkan keyakinan.

Oleh kerana Sato tidak bekerja dengan NTT, ini tidak boleh dianggap sebagai projek rasmi NTT. Ia hanyalah satu projek yang dicadangkan daripada pelbagai projek kabel dasar laut di rantau ini. Di samping itu, Sato dengan jelas mengatakan bahawa “Saya memerlukan bantuan besar anda untuk projek ini” kepada Dr Wee, dengan jelas menunjukkan kebergantungannya untuk berharap pada bantuan Wee dan bahawa Sato tidak boleh dipercayai dan bebas dalam keterangannya kepada Wee.

5) Kapal Lodbrog Yang Baru Dibeli Oleh Kumpulan OMS Tidak Memiliki Keupayaan DP2 Yang Diperlukan Bagi Pembaikan Kabel Dasar Laut.

Wee juga mendakwa bahawa kumpulan OMS baru-baru ini membeli sebuah kapal dengan nama Lodbrog yang mempunyai keupayaan pembaikan kabel dasar laut Penetapan Kedudukan 2 (DP2). Walau bagaimanapun, laman web OMS jelas menunjukkan bahawa Lodbrog hanya mempunyai keupayaan DP1, dan bukan keupayaan DP2 yang didakwa Wee semasa debat tersebut. Tidak hairanlah Facebook, Google, Microsoft dan Amazon Web Services telah menulis tiga surat kepada Perdana Menteri, yang terbaru pada 1 September 2021, menentang dasar kabotaj Wee dan meminta pengembalian semula pengecualian untuk kapal asing yang menjalankan pembaikan kabel dasar laut.

Analisis Akhir

Kegagalan Wee untuk memberi penjelasan mengenai perkara ini akan terus mencemarkan reputasi Malaysia di kalangan industri digital antarabangsa dan mendatangkan risiko terhadap RM12-15 bilion dalam pelaburan digital yang disebut oleh bekas Pengerusi MDEC Dr Rais Husin selain daripada kerugian langsung RM1.7 bilion yang dibangkitkan oleh MIDF Research House.

LIM GUAN ENG


民主行动党秘书长兼峇眼区国会议员林冠英于2021年11月10日在吉隆坡发表文告:

尽管魏家祥保持沉默,但这并无法掩盖他在电视上的五大谎言

交通部长魏家祥厚颜地拒绝回应万宜国会议员和前副部长王建民,有关魏家祥在2021年11月2日电视台与我辩论维修海底电缆的沿海贸易政策时所说的五大谎言,此举令政府蒙羞。王建民已查证魏家祥的说法,发现有关言论不仅具误导性,并且是错误的。而魏家祥并没有针对我的11月2日的言论做出同样的指控。

1) 日本电信电话株式会社(NTT)并不是Apricot海底电缆计划的唯一股东和拥有者

魏家祥一再表示,日本电信巨头NTT是绕过马来西亚进行的1万2000公里Apricot海底电缆计划的唯一拥有者。王建民揭穿了这谎言,指该计划还有其他股东,包括谷歌、脸书、菲律宾最大电信公司,即菲律宾长途电话公司(PLDT)以及台湾中华电信。

2) 佐藤佳雄并不是NTT副主席,且本身拥有自己的公司

魏家祥将佐藤佳雄吹捧成是个在Apricot海底电缆计划里扮演重要角色的人物,而其演讲时展现的幻灯片则显示佐藤佳雄为NTT副主席。实际上,佐藤佳雄并非是NTT副主席,而只是一名经理。佐藤佳雄如今已非NTT雇员,他已离开NTT并在新加坡注册了自己的公司,即Orient Link Pte Ltd。王建民强调,佐藤佳雄已不是NTT一员,不能代表NTT在地区内的未来投资发言。

3) 佐藤佳雄与林顺福(音译)之间存在利益冲突。林顺福是魏家祥在维修海底电缆的沿海贸易政策里的主要获利方。

佐藤佳雄是Orient Link Pte Ltd的首席执行员。这家在新加坡注册的公司,由NTT领衔,与日本海外电信、广播和邮政产业基金(JICT)和WEN Capital Pte. Ltd共同建立。

JICT一封志期2019年12月13日的新闻稿显示,Wen Capital的董事是林顺福。林顺福也是OMS集团的执行主席,而OMS集团正是马来西亚唯一一家声称拥有海底电缆维修能力的公司,且是魏家祥执掌交通部,取消沿海贸易豁免后的最大获利方。

林顺福即是Wen Capital的董事(Wen Capital是佐藤佳雄公司Orient Link的股东之一),也是OMS集团的执行董事。当林顺福的公司是海底电缆维修的沿海贸易政策的最大获利方,那佐藤佳雄显然存在利益冲突的问题。这是因为如果佐藤佳雄公司的一位股东也是沿海贸易政策的主要获利方时,他并无法针对有关政策提出独立观点。

4) 何为亚洲内部快速电缆工程,以及有关工程是否会涉及马来西亚,包括砂拉越?

魏家祥在辩论会上宣布一项重大外国投资,即亚洲内部快速电缆工程,指佐藤佳雄正在咨询有关工程的事项,而工程将连接日本、台湾、菲律宾、汶莱、砂拉越、马来西亚半岛局势和新加坡。魏家祥选择在辩论会上,而非与外国投资者通过适当场合及以取得所需批准的情况下宣布这重大消息,无法令人信服。

既然佐藤佳雄已不再是NTT的雇员,这不能被视为是NTT的官方项目。它只是这区域里众多海底电缆项目中的一个建议项目而已。此外,佐藤佳雄还向魏家祥明确表示“我需要你在这个项目中的大力帮助”,清楚显示佐藤佳雄仰赖着魏家祥,使得佐藤佳雄为魏家祥的作证显得不可靠和不独立。

5) OMS集团新买的Lodbrog船只并不具备维修海底电缆工作所需的DP2功能

魏家祥还声称OMS集团最近购买了名为Lodbrog的DP2级船只,具有维修海底电缆能力。不过,OMS官网却清楚显示Lodbrog只有DP1等级的能力,而不是如魏家祥在辩论时声称的DP2等级。无怪乎脸书、谷歌、微软和亚马逊三度致函首相,其中最近的一次是在2021年9月1日,在信中反对魏家祥的沿海贸易政策,并希望政府可恢复维修海底电缆的外国船只的豁免权。

最后分析

魏家祥若未能说明以上疑点,将进一步玷污马来西亚在国际数字领域中的声誉,除了MIDF研究机构强调的17亿令吉直接损失外,也将前马来西亚数字经济机构(MDEC)主席莱益士胡先提及的120亿至150亿令吉的数字投资置于风险中。

林冠英


Press Statement By DAP Secretary-General And MP For Bagan Lim Guan Eng In Kuala Lumpur On 10.11.2021:

Wee Ka Siong’s Continued Silence Cannot Cover Up His 5 Big Lies On National Television.

Transport Minister Wee Ka Siong has embarrassed the government by shamelessly refusing to respond to DAP Bangi MP and former Deputy Minister Dr Ong Kian Ming on the 5 big lies that Wee made on national television during his debate with me on his cabotage policy on submarine cable repairs on 2 November 2021. Dr Ong had fact-checked Wee’s claims and discovered them to be not only misleading but downright false. Wee did not make the same claims against me on what I said on 2 November.

1) NTT Is NOT The Sole Shareholder And Owner Of The Proposed Apricot Undersea Cable Project.

Wee repeatedly stated that the Japanese telco giant, NTT, is the sole owner of the proposed 12,000 km Apricot undersea submarine cable project that is bypassing Malaysia. Dr Ong had exposed this lie as there are other shareholders in the project including Google, Facebook, PLDT which is the Philippines’ largest telco company, and Chunghwa Telecom, a Taiwanese telco company.

2) Yoshio Sato Is Not The Vice President Of NTT And Has His Own Company.

Yoshio Sato was touted by Wee as instrumental in the Apricot cable project and there is a slide in his presentation which shows Sato as a Vice president of NTT. Sato was only a manager at NTT and not a vice president of NTT. Sato is no longer an employee of NTT because he left NTT to set up his own Singapore-registered company called Orient Link Pte Ltd. Dr Ong stressed that Sato is not with NTT and cannot speak on behalf of NTT’s future investments in the region.

3) Yoshio Sato’s Conflict Of Interest By Being Connected With Lim Soon Foo, The Main Beneficiary Of Wee’s Cabotage Policy Of Submarine Cable Repairs.

Yoshio Sato is the CEO of Orient Link Pte Ltd which is a Singapore-registered company led by NTT Group and established with partners of Fund Corporation for the Overseas Development of Japan’s ICT and Postal Services Inc. (JICT) and WEN Capital Pte. Ltd. (WEN).

In a press statement by the Japan ICT Fund or JICT dated Dec 13, 2019, it was stated that the director of Wen Capital is none other than Lim Soon Foo. Lim Soon Foo is the executive chairman of OMS Group, the only company in Malaysia that claims to have undersea cable submarine repair capabilities and the largest beneficiary of the cabotage policy which Wee reinstated when he became transport minister.

Lim Soon Foo is both a director of Wen Capital Pte Ltd, which is a part shareholder of Sato’s company, Orient Link Pte Ltd, and is also the executive director of OMS Group. As Lim’s company is the main beneficiary of the undersea cable repair cabotage policy, there is a clear conflict of interest on the part of Sato. This is because Sato cannot be speaking independently on his views on the cabotage policy if one of his company’s shareholders is also the main beneficiary of this policy.

4) What is the Intra-Asia Express Cable Project and will it come to Malaysia including Sarawak?

Wee announced a major foreign investment during the debate, the “Intra-Asia Express Cable Project” which Sato is currently consulting on and would connect Japan, Taiwan, the Philippines, Brunei, Sarawak, Peninsular Malaysia, and Singapore. Such an announcement during a debate and not done through a proper forum with the foreign investor where all approvals are given does not inspire confidence.

Since Sato is not working with NTT, this cannot be considered to be an official NTT project. It is merely a proposed project out of many undersea cable projects in the region. In addition, Sato clearly says that “I need your big help for this project” to Dr Wee, clearly showing his dependency to rely on Wee’s favours and that Sato is not reliable and independent in his testimony for Wee.

5) The newly purchased Lodbrog ship by OMS Group Does Not Possess DP2 Capabilities Required For Submarine Cable Repairs.

Wee also claims that OMS group recently purchased a ship by the name of Lodbrog which has Dynamic Positioning 2 (DP2) undersea cable repair capabilities. However, OMS website clearly shows that Lodbrog only has DP1 capabilities, and not the DP2 capabilities that Wee claimed during the debate. No wonder Facebook, Google, Microsoft and Amazon Web Services wrote three letters to the Prime Minister, the latest being on 1 September 2021, opposing Wee’s cabotage policy and seeking the reinstatement of exemption for foreign ships carrying out submarine cable repairs.

Final Analysis

Wee’s failure to come clean will further stain Malaysia’s reputation amongst the international digital industry and put at risk the RM12-15 billion in digital investments mentioned by former MDEC Chairman Dr Rais Husin apart from the RM1.7 billion in direct losses highlighted by MIDF Research House.

LIM GUAN ENG