Wed. May 29th, 2024

Kenyataan Media YB Daniel Gooi, ADUN Pengkalan Kota pada 27 Julai 2021 (Selasa) di George Town, Pulau Pinang:

Merujuk kepada kenyataan MCA Pulau Pinang yang memohon Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk mendapatkan bekalan vaksin Sinovac yang dijual oleh Pharmaniaga Bhd., ia telah menimbulkan agenda parti MCA sebagai salah sebuah parti pemerintah untuk lari daripada tanggungjawab untuk memastikan bekalan vaksin yang percuma dapat disampaikan kepada semua rakyat Malaysia, termasuk rakyat Pulau Pinang.

Saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan tahniah dan syabas kepada pemimpin-pemimpin MCA yang cuba untuk menjadi wakil penjualan (salesperson) bagi pihak Pharmaniaga Bhd., yang merupakan pembekal tunggal bagi vaksin Sinovac di Malaysia. Walau bagaimanapun, terdapat dua persoalan yang utama yang ingin ditujukan kepada MCA Pulau Pinang sebagai wakil penjualan ke atas vaksin COVID-19 tersebut, antaranya adalah seperti berikut:

(i) Adakah kesemua rakyat Malaysia khasnya warga Pulau Pinang yang berdaftar dengan Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) telah menerima suntikan dua dos vaksin?

Menurut statistik terkini pada 25 Julai 2021, sejumlah 1.2 juta warga Pulau Pinang telah berdaftar dengan JKJAV manakala seramai 632,339 warga Pulau Pinang, iaitu hampir separuh sahaja daripada yang mendaftar telah menerima suntikan dos pertama.

Merujuk kepada situasi terkini, mengapa MCA tergesa-gesa hendak menjadi wakil penjualan untuk menukarkan bekalan vaksin yang sepatutnya dijanjikan kepada rakyat bagi mengaut keuntungan? Adakah ini peranan yang wajar MCA sebagai salah sebuah parti pemerintah untuk mengaut keuntungan ketika rakyat jelata sengsara seakibat pentadbiran Kerajaan Persekutuan yang gagal sama sekali?

(ii) Apakah harga penjualan vaksin Sinovac yang ditetapkan oleh Pharmaniaga Bhd.? Berapakah jumlah bekalan yang dapat disampaikan dan waktu penyampaian bekalan vaksin tersebut?

Selepas pengumuman Timbalan Perdana Menteri berhubung dengan penjualan vaksin Sinovac oleh Pharmaniaga Bhd., setakat kini harga penjualan bagi vaksin tersebut masih belum dimuktamadkan. Kita masih tidak mempunyai sebarang maklumat terperinci khasnya berhubung dengan tarikh penyampaian bekalan vaksin tersebut.

Apakah pandangan para wakil penjualan yang cuba untuk menjualkan sesuatu produk tanpa harga atau garis masa produk tersebut dapat disampaikan? Adakah ini sebahagian agenda MCA sebagai salah sebuah parti pemerintah juga?

MCA seharusnya sedar bahawa pentadbiran Kerajaan Persekutuan yang kini diterajui mereka telah gagal di dalam menangani pandemik COVID-19 ini. Rakyat terpaksa mengharungi perintah kawalan pergerakan berkali-kali dan proklamasi darurat yang kononnya dapat mengawal penularan COVID-19, hanya disambut dengan berita kes positif yang mencecah lima angka berturut-turut untuk dua minggu (14 hari) sejak 13 Julai 2021.

Sekiranya kesengsaraan rakyat hanya dilihatkan sebagai peluang untuk mengaut keuntungan menerusi penjualan bekalan vaksin, saya ingin menyeru MCA untuk letak jawatan serta merta di dalam kabinet dan juga Kerajaan Persekutuan dan menumpukan sepenuh masa di dalam perniagaan menjual vaksin dan mengaut keuntungan ke atas kesengsaraan rakyat.


槟州民主行动党彭加兰哥打区州议员魏子森于2021年7月27(星期二)在槟城乔治市所发表的文告:

针对槟州马华要求槟州政府购买由发马药剂公司独家代理的科兴新冠肺炎疫苗,这也显露了马华作为执政党一员企图逃避联邦政府必须为全马来西亚人民,包括槟州人民提供免费疫苗的责任。

在此,我要恭喜槟州马华领袖试图“转行”,为发马药剂公司担任销售代表来兜售被垄断的科兴疫苗,而我也必须向槟州马华领袖询问有关该兜售疫苗的两大问题:

(一)是否全体马来西亚公民,尤其是槟州人民,在与COVID-19疫苗供应保证特别委员会(JKJAV)登记后已全数获得两剂的疫苗接种?

按照该特别委员会官网显示,截至2021年7月25日槟州已有120万人已经登记接种疫苗,而只有将近一半,那就是63万2339人已获得第一剂的疫苗接种。按照目前槟州人民还未获得完全接种的情况,而也有许多槟州人民登记已久却迟迟未能获得接种预约之际,槟州马华为何迫不及待地试图兜售疫苗来发“国难财”?在联邦政府甚至公布了12岁以上的孩童及青年都能够获享接种疫苗,但在这些政策甚至还未正式实行前,就有执政党的代表迫不及待来兜售疫苗了,这样的行为实为可耻。

(二)由发马药剂公司独家代理的科兴疫苗价格多少?究竟有多少的剂量可以被获取,而这些疫苗将在何时能够获取?

在副首相公布可向发马药剂公司采购科兴疫苗之后,截至目前为止这些疫苗仍然没有一个肯定的定价。除了定价未知数之外,我们也不清楚究竟这些疫苗剂量的总数以及疫苗剂量何时才能够交货。 我们也寻求有意兜售疫苗的槟州马华在敲定了这些最基本的细节之后,才来向槟州政府作出更有诚意的兜售。

作为联邦政府的一份子,马华很明显与联邦政府在对于应对新冠肺炎疫情上彻彻底底的失败。在国盟政府执政之下,人民除了必须面对无数次无效的行动管制令及紧急状态之外,还必须面对连续两个星期(14天)的每日破万确诊。

倘若人民的疾苦只会被视为创造商机,并通过兜售疫苗来谋取利润,我要建议马华公会必须马上辞去内阁及政府机构的职务,并专心经营他们的“国难财”疫苗兜售业务。