Exco Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Perancangan Bandar & Desa, Sdr Jagdeep Singh Deo:
Sangat bangga berada di Brunei untuk menerima Anugerah ASEAN Clean Tourist City Standard 2020-2022 yang berprestij bagi pihak MBPP.
Anugerah ini yang diberikan setiap dua tahun, pertama dimenangi oleh MBPP pada tahun 2018. Dengan mengekalkan dan meningkatkan tahap kebersihan di bahagian Pulau, kita telah memenanginya sekali lagi!
Selain daripada tahap kebersihan di kawasan awam, tandas, tapak pelancongan dan jalan utama, kriteria lain yang dipertimbangkan termasuk pengurusan alam sekitar seperti perancangan bandar, pengurangan pencemaran, pengangkutan mesra alam dan tenaga lestari, pengurusan sisa, kitar semula dan pengurusan kawasan lapang dan hijau di bandar.
Saya ingin mengucapkan tahniah kepada MBPP dan juga semua rakyat Pulau Pinang yang berkerjasama untuk memastikan tahap kebersihan kita dikekalkan dan dipertingkatkan.
很高兴今天代表槟州市政厅于文莱接受具权威性的ASEAN Clean Tourist City Standard Award 2020-2022奖项。
此奖项每两年颁发一次,而我们于2018年获得了此奖项。在我们努力提升以及维持槟岛的清洁程度下,我们再次荣获此奖项!
除了公共区域,厕所,游客区以及道路的清洁标准,其他备受关注的包括了环境管理,例如:城市规划,减少污染,绿色环保交通,可持续能源,废物管理,环保课题,以及公共绿色区域的管理。
在此恭喜以及谢谢槟州市政厅以及所有槟州的子民一起努力维持以及优化槟岛的清洁程度。
Very proud to be here in Brunei to receive the prestigious ASEAN Clean Tourist City Standard Award 2020-2022 on behalf of the Penang Island City Council.
We first received this award in 2018 which is given out every two years. By maintaining and increasing the standards of cleanliness on the Island, we have won it again!
Apart from the standards of cleanliness in public areas, toilets, tourist sites and main roads, other criteria considered include environmental management such as urban planning, reduction of pollution, environmentally friendly transport and sustainable energy, waste management, recycling and management of open and green spaces in the city.
I wish to congratulate the Penang Island City Council and also all Penangites for coming together to ensure that our standard of cleanliness is maintained and further enhanced.
Status update from Sdr Jagdeep’s official Facebook page: