Fri. Jun 14th, 2024

Kenyataan Akhbar Oleh Lim Guan Eng, Setiausaha Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan Di Kuala Lumpur Pada 24.7.2021:

Sekiranya PN Serius Ingin Menyelamatkan Malaysia Daripada Krisis Kesihatan Dan Ekonomi Paling Dahsyat Dalam Sejarah, Lantik Pakar Bidang Berkenaan Ke Majlis Pemulihan Negara (MPN) Yang Tidak Mempunyai Hubungan Politik Dan Tidak Terkait Dengan Legasi Kerajaan Sebelum Ini.

Ketika Kerajaan PN nampak begitu lemah dan tidak berdaya untuk mengawal pandemik COVID-19, negara ini sedang menghadapi krisis ekonomi yang semakin teruk di luar kawalan. Lonjakan jangkitan harian COVID-19 yang mencapai rekod tertinggi 15,573 kes pada 23 Julai, dengan jangkitan kumulatif 980,491 adalah petanda bahawa keadaan akan bertambah buruk sebelum menjadi lebih baik.

Menjelang hari Ahad esok, Malaysia akan mencipta nama sebagai ahli kelab negara-negara dengan sejuta kes COVID-19. Ada keperluan untuk pemikiran baharu dan bukannya kedegilan atau pemikiran kumpulan “group think”, di mana kerajaan tidak lagi dapat berpegang kepada langkah dan pendekatan untuk memerangi COVID-19 yang tidak berkesan atau tidak efektif. Seperti yang dikatakan oleh Albert Einstein, “Kegilaan melakukan perkara yang sama berulang-ulang kali dan mengharapkan hasil yang berbeza”. Kepakaran profesional perlu mengatasi politik kepartian terutama dalam penguatkuasaan bagi mengelakkan berlakunya amalan dua darjat antara Menteri dan rakyat.

Turut membimbangkan adalah keadaan ekonomi kita yang teruk, dengan pertumbuhan tidak bermaya yang dijangkakan tahun ini berbeza dengan unjuran KDNK yang terlalu optimistik pada 7.5% sebelum ini oleh Kerajaan PN. Hakikat bahawa Malaysia akan terperangkap dalam keadaan kemelesetan ekonomi terbukti ketika saya mengedarkan bakul makanan kepada orang miskin dan yang memerlukan, di mana ramai penerima terdiri daripada mereka yang tidak pernah meminta bantuan sebelum ini. Rakyat lebih mahukan pekerjaan berbanding bakul makanan atau dibenarkan bekerja atau menjalankan perniagaan mereka supaya mereka dapat memperoleh pendapatan untuk menampung perbelanjaan harian.

Setelah gagal secara menyeluruh sebelum ini, Kerajaan PN kini menubuhkan MPN yang melibatkan pakar bidang yang berkenaan, profesional, perwakilan industri dan parti pembangkang. DAP belum menerima sebarang pemberitahuan rasmi dan akan mempertimbangkan penyertaan kami setelah menerima dan mengkaji terma rujukan. Sekiranya kerajaan bersungguh-sungguh dan komited untuk menyelamatkan negara daripada krisis kesihatan dan ekonomi yang paling dahsyat dalam sejarah, maka pakar bidang yang berkenaan di dalam NRC tidak boleh mempunyai hubungan politik atau terkait dengan legasi kerajaan sebelum ini. Sudah ada perwakilan politik yang cukup daripada Menteri-Menteri Kerajaan dan parti-parti pembangkang.

Pakar-pakar bidang yang berkenaan di dalam MPN ini bukan sahaja perlu memiliki latar belakang profesional tetapi juga mempunyai keberanian untuk bercakap benar kepada pemerintah. Beberapa orang kononnya pakar bidang berkenaan yang dilantik jelas tidak memenuhi syarat ketika mereka sama ada membenarkan atau mendiamkan diri terhadap skandal kewangan terbesar dalam sejarah, iaitu skandal 1MDB berjumlah RM52 bilion.

Salah seorang anggota MPN iaitu Wong Chun Wai adalah Penasihat dan bekas Ketua Pengarang The Star, yang dimiliki oleh MCA. Chun Wai secara semula jadinya adalah jurucakap bagi MCA. Tetapi Chun Wai juga secara agresif mempromosikan Jho Low yang terkenal dengan reputasi di sebalik 1MDB ketika Chun Wai menemubual dan menerbitkan artikel berkenaan Jho Low di dalam The Star pada 29 Julai 2010. Ketika kesalahan kewangan dalam 1MDB telah didedahkan, baik The Star dan Chun Wai tidak menawarkan apa-apa kekesalan atau menyiasat urus niaga yang boleh dipersoalkan, tidak seperti akhbar The Edge. DAP mencadangkan agar Tan Sri Yong Poh Kon, Pengerusi Royal Selangor Pewter, dengan latar belakang dan kepakaran yang terbukti, akan menjadi pengganti Wong Chun Wai yang lebih layak.

Bagi Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri Mohamad Azmin Ali untuk duduk bersama mantan Ketua Pegawai Eksekutif Khazanah Nasional, Azman Mokhtar di MPN adalah ironis kerana Azmin paling agresif menyerang pengurusan Azman semasa di Khazanah. Azmin mendedahkan di Parlimen pada 2018 bahawa Khazanah kerugian AS$ 20 juta dalam peruncit pakaian dalam di India dan pelaburan RM3 billon melalui ekuiti persendirian untuk mengambil alih bank telah bankrap. Sekiranya Azman Mokhtar sekarang dilantik, bukankah ini merupakan tamparan memalukan kepada Azmin yang tidak seharusnya duduk di dalam MPN jika dia seorang yang bermaruah?

Pakar-pakar bidang berkenaan lain yang perlu dipertimbangkan untuk MPN adalah pakar ekonomi terkemuka Dr Jomo Kwame Sundaram, dengan penekanan terhadap orang miskin dan yang kurang bernasib baik daripada segi sosial. Selain itu, pakar bedah kardiotorasik terkenal Tan Sri Yahya bin Awang, dapat menawarkan perspektif perubatan yang berbeza mengenai jalan keluar daripada krisis kesihatan sekarang. “Iron Lady” Malaysia Tan Sri Rafidah Aziz juga perlu dipilih sebagai seorang yang tidak takut untuk bercakap benar kepada mereka yang berkuasa.

LIM GUAN ENG


民主行动党秘书长兼峇眼区国会议员林冠英于2021年7月24日在吉隆坡发表的文告:

如果政府是认真,并致力于将国家从历史上最严重的医疗健康和经济危机中拯救出来,那么,这个国家复苏理事会里的相关领域专家,就不能再与当前政府有任何政治上的瓜葛。

国盟政府在处理新冠疫情方面似乎完全无能为力,以致我国的经济正迅速奔往失控的危机。如今,我国的冠病每日确诊率大幅增加,7月23日当天更创下1万5573例的历史新高,累计感染98万491例,以目前的形势来看,接下来只会变得更坏。

到了明天星期日,马来西亚“将有幸”晋升为百万冠病病例的国家,成为有关百万俱乐部的成员之一。当务之急,我们亟需的是新的思维,而不是依然抱持顽固的部落主义或团体迷思,用那些无效的措施和方法去抗疫。正如爱因斯坦所说,“所谓的精神错乱,就是一遍又一遍地做着同样的事情,却期待有不同的结果”。此时,专业知识应该凌驾在政治党派之上,特别是在执法方面,更要避免持双重标准,不能在部长和人民之间采取不同标准的做法。

除了疫情,同样令人担忧的还有我们那已陷入困境的经济。今年的经济增长乏力已是意料之中,而国盟政府早些时候却还乐观地预测国民生产总值(GDP)将增长7.5%。显而易见,马来西亚当前已开始陷入类似衰退的困境,较早前,当我在发送食物篮给弱势群体及有需要的家庭时,发现当中许多人以前从未寻求过如此的援助。相较食物篮,人们其实更想要一份工作,或是得以继续经营他们的生意的机会,这样他们就可以有所收入,有能力支付日常开支。

此前已全盘失败的国盟政府,如今正尝试建立国家复苏理事会,其中涉及相关领域的专家、专业人士、业界代表以及反对党。民主行动党至今尚未收到任何官方的通知,一旦得到通知,将会了解研究其职权范围等详情后,再考虑参与与否。如果政府是认真,并致力于将国家从历史上最严重的医疗健康和经济危机中拯救出来,那么,这个国家复苏理事会里的相关领域专家,就不能再与当前政府有任何政治上的瓜葛,毕竟里头有政府部长及反对党就有足够的政治代表性了。

在国家复苏理事会里的专家,不仅需具有专业背景,还必须拥有能毫无忌惮地向权力人士谏言的勇气。但如今这些受邀的所谓专家显然并不具备相关资格,因他们对我国历史上最重大的520亿令吉一马公司金融丑闻,表现宽容或始终保持沉默。

国家复苏理事会成员之一黄振威,是马华旗下《星报》顾问,也是该报前任总编辑。黄振威是马华的喉舌,曾访问刘特佐并于2010年7月29日见报的报道中积极宣传刘特佐。当一马公司的财务不当行为曝光后,《星报》或黄振威并没有承认过错,或是像The Edge追寻报道相关黑幕交易。行动党建议让皇家雪兰莪国际私人有限公司主席杨宝康加入理事会,凭其背景和专业,他比黄振威更有资格成为理事会成员。

而让国际贸易和工业部高级部长阿兹敏阿里与前国库控股总执行长阿兹曼莫达同为理事会成员,极具讽刺意味。阿兹敏曾经激进地攻击阿兹曼在国库控股时的管理能力。阿兹敏在2018年于国会里透露,国库控股投资印度内衣零售商时损失2000万美元,以及试图以私人股权收购一家破产银行时损失30亿令吉。如果阿兹曼莫达如今受委为理事会成员,这对阿兹敏而言难道不是一记充满羞辱性的耳光吗?如果他是个有尊严的人,他还能留在理事会吗?

国家复苏理事会还应该考虑的专家人选包括著名经济学家佐摩博士,以专注于贫穷和弱势群体。此外,著名心胸外科医生丹斯里雅亚阿旺,为摆脱当前卫生危机提供不同的医学观点。而大马铁娘子丹斯里拉菲达也可被考虑,因为他无惧于对权利人士说真话。

林冠英