Wed. May 29th, 2024

KENYATAAN MEDIA OLEH TONY PUA, AHLI PARLIMEN DAMANSARA DAN SETIAUSAHA PUBLISITI NASIONAL DAP PADA KHAMIS 19 APRIL 2019 DI KUALA LUMPUR:

Di dalam sebuah temu ramah Bloomberg yang disiarkan pada 11 April dan disampaikan oleh David Ingles, saya hanya mampu geleng kepala penuh kehairanan apabila tamu undangan mereka, Kelvin Tay daripada UBS Global Wealth Management melontarkan pandangan-pandangan yang terlampau negatif tentang Malaysia berdasarkan fakta-fakta yang salah dan begitu berat sebelah.

Lebihan akaun semasa

Pertama sekali, Tay berhujah bahawa Malaysia mempunya defisit akaun semasa. Ini sangatlah membimbangkan kerana Malaysia telah selama ini berbangga bahawa ia sebuah ekonomi yang mempunyai lebihan akaun semasa, di mana nilai eksport kita melebihi import sebagai salah satu kelebihan utama negara. Mana-mana penganalisis yang berkebolehan dalam meneliti Malaysia sudah tentu tahu akan hal ini.

Sebagai contoh, pada tahun 2018, Malaysia mencatatkan lebihan akaun semasa pada 2.3% daripada KDNK. Memandangkan paras lebihan dagangan Malaysia berada pada paras yang baik sehingga kini, negara akan kekal mempunyai lebihan akaun semasa untuk tahun 2019.

Walau bagaimanapun, Malaysia sememangnya mempunyai defisit fiskal sederhana, yang lazim untuk mana-mana negara membangun. Pada tahun 2018, ia pada kadar 3.7% daripada KDNK, manakala untuk tahun ini ia dijangka berkurang kepada 3.4%. Menteri Kewangan juga menjangkakan defisit fiskal akan terus berkurang kepada 3.0% pada tahun 2020 dan kurang daripada 2.8% pada tahun 2021.

Malaysia mempunyai ekonomi yang pelbagai

Tay juga menyatakan bahawa hasil daripada sumber minyak merupakan 30% daripada KDNK Malaysia.

Ini merupakan fakta yang salah. Malaysia dikenali umum oleh agensi penarafan kredit dan komuniti pelaburan sebagai negara yang mempunyai ekonomi yang berkepelbagaian di mana sektor perlombongan (termasuk sektor minyak dan gas asli), pembuatan, dan perkhidmatan menyumbang sebanyak 7.9%, 23.0%, dan 55.5% masing-masing kepada KDNK tahun 2018.

Ada kemungkinan Tay cuba menyampaikan jangkaan bahawa hasil daripada gas asli dan minyak menyumbang sekitar 30.9% daripada hasil kerajaan untuk tahun 2019. Meskipun begitu, pengurus dana UBS tersebut gagal untuk menyatakan bahawa keseluruhan sumbangan daripada hasil minyak dan gas asli dijangka hanya 22.0% , apabila dividen khas “one-off” daripada Petronas dikeluarkan daripada jumlah keseluruhan.

Seperti yang diumumkan oleh Menteri Kewangan dalam ucapan Belanjawan beliau, dividen khas “one-off” sebanyak RM30 Bilion ditawarkan oleh Petronas dengan niat khusus untuk membuat bayaran balik cukai pendapatan dan GST sebanyak RM37 Bilion yang disorok dan tidak dinyatakan oleh rejim terdahulu.

Malahan, hasil daripada sumber minyak dan gas asli sebagai pecahan daripada jumlah keseluruhan hasil Kerajaan telah berkurangan dari tahun ke tahun, daripada paras tertinggi 44% pada tahun 2008.

Sasaran defisit fiskal kekal, dengan polisi pro-pembangunan yang ditetapkan

Akibat kekeliruan pemahaman Tay tentang ekonomi Malaysia seperti yang dijelaskan di atas, beliau seterusnya menyimpulkan bahawa paras harga rendah minyak mentah Brent – sekitar USD$71 se-tong pada waktu ini – akan memberikan kesan negatif kepada pembangunan Malaysia memandangkan Kerajaan meletakkan jangkaan harga purata minyak Brent pada $70 se-tong pada tahun ini.

Tay gagal mengakui hakikat bahawa untuk tiap-tiap pengurangan sebanyak USD$1 dalam harga minyak mentah, ia hanya memberi kesan sebanyak kira-kira RM300 Juta daripada hasil kerajaan, dan oleh kerana itu, sekiranya harga jatuh sebanyak $10 sekalipun, impak sepenuhnya kepada hasil hanya RM3 bilion.

Sebarang kesan negatif terhadap hasil kerajaan disebabkan oleh harga minyak yang rendah ditampung oleh sumber-sumber hasil baharu seperti diumumkan Menteri Kewangan dalam ucapan Belanjawan, yang tidak termasuk dalam perangkaan belanjawan rasmi Kerajaan. Sumber-sumber baharu ini dijangka dapat mengumpulkan sebanyak RM4 ke RM5 bilion hasil tambahan untuk Kerajaan.

Kerajaan mengawal hampir dua pertiga kerusi di Parlimen

Akhir sekali, Tay membuat dakwaan terdapat kelumpuhan politik dalam negara ini. Ini tidak benar. Sebaliknya, ramai sudah tentu bersetuju Malaysia telah dilumpuhkan oleh krisis 1MDB sebelum perubahan Kerajaan pada Mei 2018.

Akan tetapi, dengan perubahan Kerajaan, Malaysia kini menerima sebuah semangat pembaharuan yang segar, di mana Kerajaan bersungguh-sungguh dalam usaha menjadi lebih telus, mengadakan pentadbiran yang lebih baik, mengurangkan korupsi dan meningkatkan persaingan. Reformasi-reformasi ini sukar dilakukan, dan akan menimbulkan rintangan jangka pendek dan mengambil masa untuk membuahkan hasil. Namun begitu, iltizam pentadbiran baharu ini untuk menjalankan reformasi akan mengukuhkan asas-asas negara ini untuk mencipta perkembangan ekonomi secara berterusan apabila ekonomi global pulih semula.

Kerajaan baharu ini mempunyai majoriti besar di Parlimen, dan mengawal 63% daripada kerusi di Dewan Rakyat di Parlimen. Hakikat bahawa Kerajaan Malaysia telah berjaya merunding semula kos beberapa projek infrastruktur besar berprofil tinggi membuktikan ketidakwujudan kelumpuhan seperti yang dikatakan. Malah, Kerajaan akan teruskan usaha untuk melakukan reformasi institusi seperti yang dijanjikan kepada rakyat Malaysia.

Tolong Gunakan Fakta

Bloomberg merupakan sebuah gergasi media antarabangsa dengan ikutan dan audiens yang besar. Temu ramah ‘sensasi’ Tay bersama Bloomberg telah ditularkan secara meluas di media sosial dan memberikan tanggapan yang sangat negatif terhadap Malaysia.

Saya juga ingin menyatakan bahawa kami mengalu-alukan kritikan berasaskan fakta dan pandangan konstruktif. Malaysia, seperti mana-mana negara, tidak sempurna dan sedang berusaha sedaya-upaya untuk pulih daripada kerosakan yang disebabkan pentadbiran kleptokrat yang terdahulu.

Bloomberg, dengan pengaruh yang ada, mempunyai tanggungjawab untuk memeriksa fakta dan maklumat yang disampaikan tetamu mereka, lebih-lebih lagi apabila kesalahan yang dilakukan begitu mudah. Jika maklumat itu terang-terangan palsu dan merosakkan, ia harus diperbetulkan.

Tony Pua


白沙罗国会议员兼行动党全国宣传秘书潘俭伟于2019年4月19在吉隆坡发表的文告

彭博社邀请来自瑞银集团(UBS)的所谓“经济学家”发表对马来西亚的看法时,该嘉宾竟然不会区别财政预算赤字与经常来往户口赤字,这已经让彭博社的公信力荡然无存。

当我目睹该位来自瑞银集团全球财务管理的受邀嘉宾Kelvin Tay于2019年4月11日接受彭博社的大卫英格(David Ingle)专访时,竟然沿用各种错误的数据,超级偏驳地对马来西亚作出极度负面地看法。这不禁让我难以置信地一直摇头。

经常来往户口一直是盈余

首先, Kelvin Tay 竟然可以语出惊人的指马来西亚的经常来往户口是赤字。要知道,马来西亚一直引以为傲我们的经常来往户口一直是盈余,如今亦如是,因为我们的出口一直高于我们的进口,这一直是马来西亚的强项。任何一位对马来西亚经济拥有专业分析能力的专家绝对都知道这重点。

以2018年为例,马来西亚的经常来往户口盈余是国内生产总值(GDP)的2.3%。即便如今,马来西亚的贸易盈余仍然强健,因此2019年国家经常来往户口仍将毫无疑问保持盈余。

马来西亚就像所有其它发展中国家一样,无可否认是有适度的财政赤字,例如2018年的国家财政赤字是国内生产总值的3.7%,但今年2019年预计将会下降至3.4%。财政部长也预计2020年下降至3.0%,2021年下降至2.8%。

马来西亚是一个多元化经济体

这位Kelvin Tay 紧接着竟还声称石油税收占据马来西亚国内生产总值的30%。

这完完全全错得离谱。马来西亚的多元化经济是备受各国际威望的评级机构与投资机构所认可。当中矿业(涵盖石油及天然气)、制造业及服务业分别占据了国内生产总值的7.9%、23%及55.5%。

或许就当Kelvin Tay先生上述错误是张冠李戴,其实是要预估2019年的石油及天然气税收将占据政府收入的30.9%好了。 即便如此,这位瑞银集团的投资经理仍然摆乌龙说错,他仍然无法正确指出政府即使在折现来自国油的一次性分红后,政府从石油与天然气所获得的收入,实际预估也只有22%。

诚如财政部长去年在其财政预算案演词所揭示,这笔一次性300亿令吉的国油分红是要在今年用以偿还前朝政权欺瞒拖欠的370亿令吉消费税退税及所得税退税。

究其实,政府从石油及天然气的税收多年来正逐年下降,最高峰期是2008年的44%。

经济成长政策配套全到位,有备无患完成降低财政赤字目标

随着Kelvin Tay前述对马来西亚经济的层层误导,他继而作出总结指目前徘徊每桶71美元积弱的布伦特单位国际油价,基于政府预估今年平均每桶油价为70美元,这将严重负面影响马来西亚的经济成长。

需知因为油价下跌而冲击的政府税收在财政部长的预算案演词中皆早有宣布其它税收来源作为替代措施,虽然目前政府尚未正式将这些新税收的实际数额列入预算,不过预估新税收将额外增加高达40亿至50亿令吉的政府收入。但是Kelvin Tay的所谓总结就是没有告诉大众,即便上述国际油价跌1美元,与额外40亿至50亿新税收相比较也只影响政府3亿令吉的税收,就算国际油价真的跌10美元也只影响30亿令吉的税收。

政府掌控国会接近三分之二议席

最后,Kelvin Tay甚至还所言不实地胡指国家目前政治瘫痪。相反的所有大马人都认同在2018年5月撤换政府之前,马来西亚的确真的被1MDB贪污危机所瘫痪。

如今,换政府之后,马来西亚迎来了全新的原动力,政府致力大刀阔斧的透明化、促进良好施政、减少贪污、增加竞争力。革新之路是艰难的,将带来短期的阵痛,并将需要一些时间才能看到结果。 无论如何,新政府始终如一的改革道路绝对会为国家打下坚实的基础,一旦全球经济复苏,将为国家带来令人鼓舞的经济成长。

新政府在国会掌控明显多数议席,在下议院掌控了63%议席。事实上马来西亚在众多大型基础设施计划的重新谈判中成功减少了很多开销,这已经一再证明政府并没有瘫痪,相反的政府正在致力完成马来西亚选举所承诺的体制化改革。

请实事求是

彭博社是拥有巨大影响力及众多阅听众的全球媒体巨头。Kelvin Tay“哗众取宠”的专访已经在网络社交媒体广传,严重污蔑及中伤了马来西亚。

我必须重申,我们欢迎实事求是的批评与建设性言论。马来西亚就像每一个国家一样,都有其不完美之处,但马来西亚正在努力从前朝盗国政权的泥沼与废墟中重新复苏。

彭博社掌控着巨大的媒体强权,绝对有其媒体义务去查证其嘉宾所言属实与否,尤其是上述这么明显的错误。若这些资讯已经过分错误及极具破坏性,彭博社更必须有媒体义务更正。

潘俭伟


Media statement by Tony Pua, Member of Parliament for Damansara and DAP National Publicity Secretary on Thursday, 19 April 2019 in Kuala Lumpur:

Bloomberg’s credibility damaged when a UBS so-called “economist” who can’t tell the difference between a budget deficit and a current account deficit gets invited to give views on Malaysia

During a Bloomberg interview on 11 April 2019 hosted by David Ingles, I had to shake my head in disbelief when the invited guest, Kelvin Tay of UBS Global Wealth Management cast extremely negative views on Malaysia based on wrong facts and outright bias.

Current account surplus

Firstly, Tay argued that Malaysia had a current account deficit. This is quite scary as Malaysia has always prided itself as an economy with a current account surplus, with our value of exports well exceeding imports being one of the country’s key strengths. Any analyst worth his salt covering Malaysia should definitely know that.

For example, in 2018, Malaysia registered a current account surplus of 2.3% of GDP. Given Malaysia’s very healthy trade surplus so far, the country’s current account balance will remain in surplus for 2019.

Malaysia does however, have a moderate fiscal deficit which is typical of developing countries. For 2018, the deficit was 3.7% of GDP, while it is projected to fall to 3.4% this year. The Finance Minister has also projected the fiscal deficit to further decline to 3.0% for 2020 and less than 2.8% for 2021.

Malaysia is a diversified economy

Tay also claimed oil revenue made up 30% of Malaysia’s GDP.

This is completely incorrect. Malaysia is well-recognised by rating agencies and the investment community as having a fairly diversified economy with mining (including the oil and gas sector), manufacturing and services making up 7.9%, 23.0% and 55.5% of the 2018 GDP respectively.

Perhaps Tay was trying to highlight that oil and gas revenue is expected to contribute approximately 30.9% of 2019 government revenue. Even so, the UBS fund manager failed to highlight that the underlying contribution of oil and gas revenue as a percentage of government revenue is projected to be only 22.0%, after fully discounting the one-off special dividend from Petronas.

As announced by the Minister of Finance in his budget speech, a one-off special dividend of RM30 billion is offered by Petronas with the specific intent to make RM37 billion of GST and income tax refunds which were hidden and undisclosed by the previous regime.

In fact, oil and gas revenue as a percentage of the Government’s total revenue has been declining over the years, the peak of 44% in 2008.

Fiscal deficit target is intact, with pro-growth policy in place

As a direct result of Tay’s misguided understanding of Malaysia’s economy above, he went on to conclude that weak Brent crude oil prices – currently hovering at $71 per barrel – would negatively affect Malaysia’s growth since the Government was projecting Brent to average $70 per barrel this year.

Tay failed to acknowledge the fact that every $1 decline in crude prices will only effect approximately RM300 million of government revenue, and hence even with a $10 decline, the overall revenue impact will only be RM3 billion.

Any such negative impact on government revenue as a result of weaker oil prices would be compensated by the new revenue measures which were announced by the Finance Minister in his budget speech, but has not been included in the Government official budget figures. The new measures are expected to raise an additional RM4 billion to RM5 billion of revenue for the Government.

The Government controls nearly two-thirds of seats in the Parliament

Finally, Tay claimed a political paralysis in the country. This is untrue. On the contrary, most will certainly agree that Malaysia was paralysed by the 1MDB crisis before the change of government in May 2018.

However, with the change in power, Malaysia has now received a fresh renewal impetus, with the Government pushing hard for greater transparency, improved governance, reduced corruption and increased competition. These reforms are difficult, will create short term headwinds and will take some time to demonstrate results. Nonetheless, the persistence of the new administration to carry out the reforms will certainly strengthen the country’s fundamentals to create continued economic growth when the global economy recovers its steam.

The new Government commands a comfortable majority in the Parliament, controlling 63% of the seats in the Lower House. The fact the Malaysian Government has successfully renegotiated the cost of multiple large high-profile infrastructure projects down proves there is no paralysis and indeed, the Government is pressing on with various institutional reforms it promised to the Malaysian electorates.

Facts please

Bloomberg is a global media giant with humongous traction and audience. Tay’s ‘sensational’ interview with Bloomberg has been viralled widely on the social media to cast very negative aspersions of Malaysia.

I would further like to state that we welcome fact-based criticisms and constructive commentaries. Malaysia, like any other country, isn’t perfect and is doing its best to recover from the damage caused by the previous kleptocratic administration.

Bloomberg, with the power it wields, certainly has a duty to fact-check information presented by their guests, especially when the mistakes were so elementary. If the information is outright false and damaging, they should be corrected.

Tony Pua