Tue. Apr 16th, 2024

Kenyataan bersama pada 27hb Julai 2020,
YB Tuan Haji Mohamad Sabu, Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH) &
Lim Guan Eng, Setiausaha Agung Parti Tindakan Demokratik (DAP)

“Jalan ke depan ialah dengan memberikan peluang pertama kepada Datuk Seri Anwar dan sekiranya beliau gagal, Datuk Seri Shafie wajar diberikan peluang yang serupa; kedua-duanya dengan berasaskan sokongan kukuh 109 orang Ahli Parlimen.”

Sejak Langkah Sheraton oleh bekas Ahli-ahli Parlimen Pakatan Harapan yang telah mengkhianati mandat rakyat pada pilihan raya 2018, parti AMANAH dan DAP telah bekerja untuk memulihkan semula mandat tersebut; menjadi jambatan bagi kelima-lima parti pembangkang yang membentuk Pakatan Harapan Plus.

AMANAH dan DAP dipandu prinsip-prinsip asas berikut:

Pertama, pentingnya setiakawan kesemua pasukan dan parti anti-Perikatan Nasional, yang diwakili oleh 109 Ahli Parlimen yang menentang penukaran Speaker Parlimen yang dilakukan secara tidak demokratik dan sewenang-wenangnya;

Kedua, persoalan mengenai siapa akan menjadi Perdana Menteri seterusnya tidak wajar menjadi halangan dalam usaha memulihkan mandat rakyat. Pilihan untuk terus kekal menjadi pembangkang hanya kerana kita gagal berkompromi untuk jawatan Perdana Menteri adalah tidak boleh diterima. Kegagalan untuk mencapai kesepakatan mengenai calon Perdana Menteri menunjukkan bahawa obsesi terhadap jawatan Perdana Menteri adalah lebih penting berbanding mandat pilihan raya rakyat Malaysia pada tahun 2018;

Ketiga; manifesto pilihan raya umum Pakatan Harapan pada tahun 2018 harus terus menjadi asas urus tadbir kerajaan PH Plus.

Sebagai rekod, AMANAH dan DAP memberi sokongan penuh kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri pada 26 Februari.

Pada 28 dan 29 Februari, Parti Keadilan Rakyat, AMANAH dan DAP kembali mewujudkan semula gabungan dengan Tun Dr Mahathir Mohamad dan menyokong Tun sebagai Perdana Menteri dalam usaha menghalang tertubuhnya sebuah kerajaan yang bukan pilihan rakyat.

Antara bulan Mac dan Mei 2020, AMANAH dan DAP telah sepenuh hati mengajukan supaya gabungan besar yang menang dalam PRU 2018 dibina semula, iaitu PKR, DAP, AMANAH, Warisan dan kumpulan Tun Dr Mahathir dalam Bersatu.

Pada 30 Mei, selepas kebuntuan yang berlanjutan, Majlis Presiden Pakatan Harapan membuat keputusan untuk mempertimbangkan dua pilihan:

Pilihan Pertama – Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai Timbalan Perdana Menteri;

Pilihan Kedua – Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Timbalan Perdana Menteri, dengan peralihan kuasa dalam tempoh 6 bulan.

Beberapa sesi rundingan dijalankan sehingga PKR secara rasminya menolak pilihan kedua pada 19 Jun.

Dengan tujuan untuk mencari jalan keluar, pimpinan AMANAH, DAP dan Warisan serta kumpulan Tun Dr Mahathir mengadakan mesyuarat tidak rasmi bagi mencari pilihan-pilihan lain pada 25 Jun di Rumah Tetamu Sabah, Kuala Lumpur.

Tun Dr Mahathir telah menerangkan dalam mesyuarat tersebut bahawa beliau tidak berniat menjadi Perdana Menteri untuk kali ketiga. Beliau menawarkan diri sebagai calon Perdana Menteri hanya untuk membantu menewaskan kerajaan Perikatan Nasional yang tidak mempunyai mandat rakyat dan memulihkan kembali mandat PRU 2018.

Dalam konteks ini, Lim Guan Eng telah mencadangkan, dengan sokongan Mohamad Sabu, supaya Datuk Seri Shafie Apdal dijadikan calon ketiga untuk membantu meleraikan kebuntuan antara Tun Dr Mahathir dan Datuk Seri Anwar.

Tun Dr Mahathir dengan senang hati bersetuju terhadap cadangan menjadikan Shafie calon Perdana Menteri dalam masa dua minit sahaja selepas ia diajukan oleh AMANAH dan DAP. Tun Dr Mahathir menegaskan bahawa ia bukan soal sama ada beliau kembali menjadi Perdana Menteri, tetapi soal menyelamatkan negara dan memulihkan mandat rakyat.

Selain mengurangkan rasa tidak senang PKR terhadap Tun Dr Mahathir, Datuk Seri Shafie akan menjadi pilihan bersejarah sebagai pemimpin pertama dari Sabah atau Sarawak yang dicadangkan sebagai Perdana Menteri.

Pemimpin AMANAH dan DAP yang menghadiri mesyuarat tidak rasmi itu, kemudiannya memaklumkan Tun Dr Mahathir dan mereka yang lain bahawa pilihan baharu Shafie ini perlu dibawa kembali untuk perbincangan bersama pimpinan parti masing-masing dan kemudian dibincangkan oleh Majlis Presiden Pakatan Harapan.

Kami menegaskan bahawa bilangan 109 Ahli Parlimen perlu menjadi asas untuk memulihkan kerajaan; bukan perkumpulan setakat 91 Ahli Parlimen tanpa Warisan dan kumpulan Tun dalam Bersatu, atau hanya 71 Ahli Parlimen tanpa PKR. AMANAH dan DAP berkongsi perasaan kecewa dalam kalangan rakyat Malaysia bahawa walaupun dengan 109 kerusi di Parlimen menentang PN walaupun ditawarkan jawatan menteri dan GLC, kita masih gagal menuntut semula mandat rakyat.

Kami tidak bersetuju dengan idea bahawa Pakatan Harapan boleh berunding dengan sesiapa sahaja dengan berbekalkan 91 kerusi, dengan mengesampingkan kumpulan Tun Dr Mahathir dan Warisan. Kami juga tidak bersetuju dengan idea bahawa perubahan boleh berlaku dengan hanya 71 Ahli Parlimen, tanpa penglibatan 38 Ahli Parlimen PKR.

Kami berpendapat bahawa sama ada Anwar atau Shafie, dengan berbekalkan 109 Ahli Parlimen, sesiapa yang berjaya mendapat angka untuk mencukupkan angka 112 Ahli Parlimen, wajar diberi peluang mengetuai kerajaan gabungan itu nanti sebagai Perdana Menteri.

Ada yang menyebut bahawa memandangkan pembangkang tidak dapat menyelesaikan persoalan calon Perdana Menteri, kita patut terus kekal sebagai pembangkang dan menunggu pilihan raya seterusnya. Kami tidak berpendapat begitu. Sebarang formula untuk menang dalam PRU seterusnya secara sendirian sebagai Pakatan Harapan atau tanpa Pakatan Harapan adalah formula yang sukar. Hanya Pakatan Harapan Plus yang melibatkan Pakatan Harapan, Warisan dan kumpulan Tun merupakan kombinasi boleh menang dalam PRU akan datang. Kekuatan bersama ini mesti menjadi premis asas, bukannya perkumpulan pembangkang yang berpecah-belah dan lemah.

Malahan, pilihan untuk berputus asa daripada menuntut semula kuasa kerajaan bukan sahaja tidak bertanggungjawab, bahkan merupakan pengkhianatan terhadap pilihan rakyat pada 9 Mei 2018. Dengan tidak mencuba untuk menuntut kembali mandat itu secepat mungkin, kita hanya mengabsahkan Langkah Sheraton, sebuah kerajaan tanpa mandat, kesemua dasar-dasarnya yang tidak demokratik dan paling penting sekali, ketiadaan iltizam politik untuk membanteras rasuah dan memupuk ketelusan dalam urus tadbir. Ini tidak boleh dibiarkan berlaku.

Jalan ke depan ialah dengan memberikan peluang pertama kepada Datuk Seri Anwar dan sekiranya beliau gagal, Datuk Seri Shafie wajar diberikan peluang yang serupa; kedua-duanya dengan berasaskan sokongan kukuh 109 orang Ahli Parlimen.

Pada masa yang sama, 109 orang Ahli Parlimen dan kelima-lima parti Pakatan Harapan Plus iaitu AMANAH, DAP, PKR, Warisan dan kem Tun Dr. Mahathir dalam Bersatu harus memastikan hubungan kerjasama yang erat untuk memainkan peranan sebagai blok pembangkang yang berkesan dan bersatu untuk:

  • Membina harapan dalam detik yang sukar ketika krisis politik, ekonomi, dan Covid-19;
  • Membina keyakinan dan perpaduan nasional rakyat Malaysia ketika berhadapan sentimen perpecahan Perikatan Nasional;
  • Mendedahkan salah guna kuasa dan skandal seperti 1MDB dan menjuarai tadbir urus yang berintegriti;
  • Memperkukuhkan keselamatan ekonomi dan solidariti ekonomi bersama rakyat Malaysia menghadapi krisis ekonomi paling getir dalam beberapa generasi, yang dicetuskan oleh Covid-19;
  • Menawarkan cadangan dan dasar alternatif bertunjungkan pengalaman, kepakaran dan kebolehan yang diperolehi Pakatan Harapan semasa menerajui tampuk pemerintahan.

Mohamad Sabu
Presiden,
Parti Amanah Negara (AMANAH)

Lim Guan Eng
Setiausaha Agung,
Parti Tindakan Demokratik (DAP)


国家诚信党主席莫哈末沙布与民主行动党秘书长林冠英于2020年7月27日发表联合文告:

若要改变现状,我们目前应该先让安华尝试争取足够的支持成立政府,若不成功,则沙菲益也应该得到同样的机会尝试成立政府,两者争取成立政府的支持基础都应该是109席

自希望联盟叛将发动喜来登政变以来,国家诚信党与民主行动党就一直为恢复2018年大选民意委托不懈地努力,并扮演结合原“泛希望联盟”五个在野党的桥梁。

诚信党与行动党是以三大原则为行动基础:

第一,所有反对国民联盟的政党与势力整合起来,在国会共有109席,可发挥关键的作用,如之前携手力抗国盟政府撤换议长的非民主和肆意行为;

第二,首相人选的问题不该成为夺回人民委托的阻碍。因首相人选无法达成共识而选择在野,实在难以令人接受。在首相人选一事继续僵持,只会给人民错误印象,认为我们争抢相位还比恢复民意委托更重要;

第三,泛希盟政府可以继续让我们致力实现希望联盟2018年大选宣言。

回溯这数个月来的演进,诚信党和行动党于2月26日全力支持安华作为首相人选。

2月28日、29日,人民公正党、国家诚信党及民主行动党再次与马哈迪联手,并支持马哈迪出任首相,以防止非民选政府诞生。

2020年3至5月间,诚信党与行动党全心全意投入重建2018年胜选大联盟的倡议,整合公正党、行动党、诚信党、沙巴民兴党和马哈迪派系土著团结党的力量。

经历了长时间的僵局,希望联盟主席理事会于5月30日确立了两个选项:

第一个选项:安华为首相,慕克里为副首相;

第二个选项:马哈迪为首相,安华为副首相,并在六个月后交棒安华。

过程中有许多紧密的协商和谈判,直到公正党在6月19日正式拒绝第二个选项。

为了打破僵局,诚信党、行动党、民兴党领袖和马哈迪一方于6月25日在吉隆坡沙巴礼宾馆举行非正式会议,寻求其他可行的选项。

马哈迪在会中表示,他本身并无意要第三度拜相。之所以自荐为首相人选,是想要帮助推翻国盟非民选政府,以便恢复真正的民选政府。

在这样的前提下,林冠英建议、莫哈末沙布复议,推荐沙菲益作为解决马哈迪与安华僵局的第三位首相人选。

诚信党与行动党提出有关建议后,马哈迪在短短两分钟内就果断地做出决定,支持沙菲益为首相人选。马哈迪重申,他担不担任首相并非重点,救国与恢复人民委托才是要务。

除了帮助缓解公正党对马哈迪的敌意,沙菲益也是首位被推举为首相的沙砂领袖,是具备历史意义的人选。

参与上述非正式会议的诚信党和行动党领袖也告知马哈迪与其他出席者,关于沙菲益为首相人选的新选项,必须先带回各党的领导层会议,再进一步由希望联盟主席理事会做出讨论。

我们重申,109席才是我们恢复民意委托的基石,绝非少了民兴党和马派土团党的希望联盟91席,抑或少了公正党之后的71席。诚信党与行动党明白马来西亚人的失落感,尽管国盟以内阁、官联公司高职为饵,我们在国会的109席依然不为所动,但这109席却没有办法让我们恢复2018年的大选民意委托。

我们并不认为希望联盟可以把民兴党和马派土团党排除在外,单凭91席可以有效与任何一方谈判。同样的,倘若少了公正党的38席,我们也不认为71席能够带来什么改变。

我们认为,无论是安华或沙菲益,任何一人能以109席为基础,往上争取超过112席或以上的支持,他就应该获得任相领导联合政府的机会。

有人说,既然在野党之间解决不了首相人选问题,不如就做好在野党角色,等待来届大选。我们对此有不同意见。来届大选,单靠希望联盟本身,或任何少了希望联盟的组合,要赢得选举都是非常困难的。唯有包括希望联盟、民兴党和马派土团党在内的泛希盟,才是有望胜选的最佳组合。我们必须有个整合起来的力量,而不是任由在野党阵营四分五裂。

再者,放弃恢复民意委托,不仅仅是不负责任,也应视同背叛那些在509大选支持我们的人民。若不尽快想办法让民选政府重新上台,最终只会让喜来登政变、非民选政府,还有其所有非民主政策渐渐取得正当性,尤其是让人极为担忧的贪污腐败问题。如此扭曲正义的情况,我们绝不妥协。

若要改变现状,我们目前应该先让安华尝试争取足够的支持成立政府,若不成功,则沙菲益也应该得到同样的机会尝试成立政府,两者争取成立政府的支持基础都应该是109席。

与此同时,诚信党、行动党、公正党、民兴党及马派土团党的泛希盟国会议员必须合作,扮演高效与团结一致的在野议会党团,旨在:

  • 政治、经济和疫情三重危机下,在黑暗中给予人民希望;
  • 对抗国盟分而治之的政治手段,重建马来西亚人民之间的信任与团结;
  • 揭露更多和一马公司一样的贪污弊案,追求廉正廉洁政府;
  • 加强人民的经济安全感,以及国人的团结互助精神,共同应对新冠疫情所引发的百年经济大危机;
  • 以希望联盟执政期间累积的经验、专业和能力,提出解决当下困境的替代政策方案。

莫哈末沙布
国家诚信党主席

林冠英
民主行动党秘书长


Joint Statement by Mohamad Sabu, Presiden, Parti Amanah Negara (AMANAH), and Lim Guan Eng, Secretary-General, Democratic Action Party (DAP) on 27th July 2020:

“The way forward is to allow Datuk Seri Anwar the first opportunity to form government and if he fails, then Datuk Seri Shafie should be afforded a similar choice, both based on the solid support of 109 MPs.”

Since the Sheraton Coup by former PH government MPs who betrayed the people’s electoral mandate of 2018, AMANAH and DAP have worked tirelessly to reclaim the people’s mandate, acting as the bridge to bring together the five opposition parties forming the original Pakatan Harapan Plus.

AMANAH and DAP are guided by the following key principles:

First, the solidarity of all anti-Perikatan Nasional parties and forces, which translate into 109 Members of Parliament who opposed the undemocratic and arbitrary change of the Parliamentary Speaker, is crucial;

Second, the question of who to become the next Prime Minister should not be a hindrance to reclaiming the people’s mandate; staying in the opposition just because we fail to find a compromise for the post of the Prime Minister is not acceptable. Failure to agree on the Prime Ministerial candidate gives the impression that the obsession with the post of Prime Minister is more important than the people’s 2018 electoral mandate ;

Third, the PH general election manifesto of 2018 should remain as the governing basis of the PH Plus government. .

As a matter of record, AMANAH and DAP gave our full support to Datuk Seri Anwar Ibrahim as candidate for the Prime Minister post on 26th February.

On 28th February and 29th February, Parti KeADILan Rakyat, AMANAH and DAP re-established a coalition relationship with Tun Dr. Mahathir Mohamad and supported Tun as Prime Minister in our effort to prevent an unelected government.

Between March and May 2020, AMANAH and DAP advocated wholeheartedly for the rebuilding of the grand coalition that won the 2018 general election, namely, PKR, DAP, AMANAH, Warisan and Tun Dr. Mahathir’s faction of Bersatu.

On 30th May, after a long impasse, Majlis Presiden Pakatan Harapan decided that there would be two options:

Option 1 – Datuk Seri Anwar Ibrahim as Prime Minister and Datuk Seri Mukhriz Mahathir as Deputy Prime Minister;

Option 2 – Tun Dr. Mahathir Mohamad as Prime Minister and Datuk Seri Anwar Ibrahim as Deputy Prime Minister, with transition of power in six months’ time.

Many intense negotiation sessions were held until 19th June when PKR officially turned down Option 2.

In the spirit of looking for ways to break the impasse, AMANAH, DAP and Warisan leaders and Tun Dr. Mahathir Mohamad’s group held an informal meeting to explore further options on 25th June at Rumah Tetamu Sabah, Kuala Lumpur.

Tun Dr. Mahathir Mohamad explained to the meeting that he did not intend to be Prime Minister for the third time. He was offering himself as a candidate for the post of Prime Minister to help bring down the unelected Perikatan Nasional government and to restore the rightfully elected government.

It was in this context that Lim Guan Eng made the suggestion, supported by Mohamad Sabu, that Datuk Seri Shafie Apdal as the third candidate may help to solve the impasse between Tun Dr. Mahathir and Datuk Seri Anwar.

Tun Dr. Mahathir graciously agreed to the suggestion of Shafie as candidate for Prime Minister post in just two minutes after it was mooted by AMANAH and DAP. Tun Dr. Mahathir reiterated that it was not about him becoming Prime Minister, it was about saving the nation and restoring the people’s mandate.

Apart from helping to reduce the animosity of PKR towards Tun Dr Mahathir, Datuk Seri Shafie would be a historic selection as this would be the first time that a leader from Sabah or Sarawak is proposed as Prime Minister.

AMANAH and DAP leaders who attended the informal meeting later informed Tun Dr. Mahathir and other participants that the new Shafie option would have to be brought back to the respective party leadership for thorough discussion and subsequently to be discussed at Majlis Presiden Pakatan Harapan.

We reiterate that the 109 MPs should be the basis of reclaiming the government, not any lesser groupings of only 91 PH MPs without Warisan and Tun’s Bersatu or only 71 MPs without PKR. AMANAH and DAP share the deep sense of disillusionment among Malaysians that even with 109 seats in Parliament standing firm against PN despite the offering of Ministerial and GLC positions, we fail to reclaim the people’s mandate.

We disagree with the idea that Pakatan Harapan could negotiate with anyone with its 91 seats, to the exclusion of Warisan and Tun Dr. Mahathir’s group. We also disagree with the idea that any change could happen with 71 MPs, without the participation of PKR’s 38 MPs.

We are of the view that whether it is Anwar or Shafie, based on 109 MPs, whoever gets the requisite number to get across the line of 112 MPs, should be given the opportunity to lead the coalition government as Prime Minister.

There are those who say that since the opposition could not resolve the question of Prime Ministership, we should just stay in the opposition to wait until the next general election. We beg to differ. Any formula of winning the next general elections alone as PH or without PH would be difficult. Only PH Plus involving PH, Warisan and Tun’s Bersatu is the winning combination for the next general elections. This unified force should be the basic premise not a divided or diminished opposition grouping.

Further, giving up the effort to reclaim government is not only irresponsible, but by itself a betrayal of the voters’ choice on 9th May 2018. By not trying to win back government as quickly as possible, it would serve only to legitimise the Sheraton Coup, an unelected government, all its undemocratic policies and more importantly, its lack of political will to promote transparency and fight corruption. This travesty of justice should not be allowed to happen.

The way forward is to allow Datuk Seri Anwar the first opportunity to form government and if he fails, then Datuk Seri Shafie should be afforded a similar choice, both based on the solid support of 109 MPs.

In the meantime, the 109 PH Plus MPs and the five parties, namely, AMANAH, DAP, PKR, Warisan and Tun Dr. Mahathir’s faction of Bersatu, should work very closely together to play the role of a highly effective and united opposition, with the objective of:

– Inspiring hope in a dark time of political, economic and Covid-19 crises;

– Building trust and national unity among all Malaysians in the face of the divisive Perikatan Nasional;

– Exposing scandals such as 1MDB and championing clean government with integrity;

– Strengthening economic security and economic solidarity among Malaysians in the face of the greatest economic crisis in generations which was triggered by the Covid-19 crisis;

– Offering policy prescriptions and alternatives based on experience, expertise and competence gained during Pakatan Harapan’s tenure in office.

Mohamad Sabu
President,
Parti Amanah Negara (AMANAH)

Lim Guan Eng
Secretary-General
Democratic Action Party (DAP)