Wed. May 29th, 2024

Kenyataan Media
George Town, 22 Disember 2020

Kerajaan Negeri Menggesa Kementerian Pengangkutan Meneruskan Perkhidmatan Feri Bagi Kenderaan

Ribuan pengguna feri Pulau Pinang, khususnya yang menggunakan kenderaan motosikal atau kereta untuk melintas dari Seberang Perai ke Pulau dan sebaliknya setiap hari masih tidak tahu nasib mereka menjelang tahun baharu yang makin hari makin dekat ini.

Rancangan penstrukturan semula yang diumumkan oleh Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (PPC) pada 15 Disember yang lalu bakal menamatkan perkhidmatan feri ikonik Pulau Pinang dan tiada kenderaan lagi yang boleh menggunakan perkhidmatan feri tersebut untuk tempoh masa 18 bulan sehingga vehicle transporter yang baharu dapat diperkenalkan. Pun begitu, vehicle transporter yang dicadangkan hanya akan membawa motosikal dan kenderaan kecemasan seperti Bomba atau ambulans, dan tidak lagi membawa kereta persendirian.

Hal ini akan mendatangkan kesukaran kepada pengguna harian, terutama sekali penunggang motosikal yang terpaksa menggunakan Jambatan Pulau Pinang yang tidak mempunyai lorong motosikal. Keadaan ini akan membawa risiko keselamatan kepada mereka. Selain daripada itu, penambahan kereta kepada jambatan juga akan meningkatkan kesesakan lalu lintas pada waktu puncak.

Namun begitu, pada 17 Disember Menteri Kewangan Dato’ Sri Tengku Zafrul Aziz telah mengumumkan dalam Parlimen bahawa perkhidmatan feri tidak akan ditamatkan, selaras dengan keputusan yang dibuat oleh Kerajaan Persekutuan Pakatan Harapan dahulu. Dalam erti kata lain, perkhidmatan feri untuk kenderaan akan dikekalkan.

Walau bagaimanapun, sehingga kini tiada penjelasan diberi oleh pihak berkuasa, yakni Kementerian Pengangkutan atau PPC, berkenaan kenyataan Tengku Zafrul. Adakah perkhidmatan feri untuk kenderaan akan diteruskan atau tidak?

Sekiranya tidak, apakah yang akan berlaku kepada ribuan pengguna yang melintas setiap hari dalam kenderaan mereka, khususnya penunggang motosikal yang bakal menghadapi risiko yang tinggi sekiranya terpaksa menggunakan jambatan?

Justeru, Kerajaan Negeri Pulau Pinang menggesa Kementerian Pengangkutan untuk segera menunaikan janji Tengku Zafrul serta permintaan dari rakyat Pulau Pinang yang mahukan supaya perkhidmatan feri bagi kenderaan dapat diteruskan menjelang 1 Januari 2021 ini.

Zairil Khir Johari
EXCO Infrastruktur dan Pengangkutan
Negeri Pulau Pinang


槟州基设与交通事务委员会主席再里尔于12月22日发表文告 :

槟州政府敦促交通部继续渡轮运载交通工具服务

再里尔表示槟州政府敦促交通部尽快兑现财长拿督斯里扎夫鲁对槟州人民恢复渡轮服务诉求的承诺,好让渡轮在明年1月1日之后,仍能继续服务。

他说,2020年即将结束,但每日乘搭渡轮往返北海与槟岛的上千交通工具驾驶人士,却还不知道他们接下来的命运是如何。

“随着槟港务局于本月15日宣布的重组计划中,称渡轮在未来18个月不得运载交通工具,直到新的双体船推出后,也只能运载摩托和紧急服务的交通工具,已不再运载私家车。”

他说,一旦渡轮在未来18个月过渡期不能再运载所有交通工具期间,这将会导致槟一桥更为拥挤,特别是上下班的“高峰时段”,而且槟一桥并没设摩托车道,无形中将会增加骑士意外风险。

“然而于本月17日,财长在国会宣布国盟政府会延续希盟政府之前的措施,即保留渡轮服务。”

“惟,有关当局,包括交通部和槟港务局至今却没作任何解释。那么,槟州渡轮服务是会继续吗?”

他说,如果渡轮服务不继续运作,那么渡轮每日上千使用者该何去何从,尤其是被迫使用大桥,且风险最高的摩托骑士?