Kerajaan PN masih tidak bertindak untuk elakkan kejadian perkhidmatan feri tergendala: ADUN Daniel Gooi

Kenyataan Media YB Tuan Daniel Gooi, ADUN Pengkalan Kota pada 17 November 2020 (Selasa) di George Town, Pulau Pinang:

Selepas Perikatan Nasional mengambil alih pemerintahan Kerajaan Persekutuan, satu fenomena yang aneh telah berlaku dan ini dapat dirasai oleh kebanyakan rakyat di Negeri Pulau Pinang. Kerajaan Perikatan Nasional seolah-olahnya tidak berminat atau tidak memberikan perhatian khususnya dengan hal ehwal dan isu yang berkaitan dengan pengangkutan di Negeri Pulau Pinang.

Umum mengetahui bahawa isu kerosakan feri yang berlaku pada 24 Ogos tahun ini merupakan satu tanda penting yang menunjukkan sistem pengurusan dan pengendalian mod pengangkutan yang penting untuk Pulau Pinang tersebut. Susulan daripada itu, beberapa pengumuman telahpun dibuat namun sehingga kini, tiada sebarang tindakan yang telah diambil oleh mana-mana pihak, mahupun Prasarana Malaysia Berhad, Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang atau Kementerian Pengangkutan untuk memastikan kejadian perkhidmatan tergendala ini dapat dielakkan.

Selain daripada itu, jawapan bertulis oleh Kementerian Pengangkutan kepada Ahli Parlimen Tanjong merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang, YAB Sdr. Chow Kon Yeow di sidang Parlimen baru-baru ini turut menyatakan pendirian Kerajaan Persekutuan untuk tidak melaksanakan kerja-kerja naik taraf Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang dengan alasan bahawa bilangan penumpang dan permintaan yang kian merosot.

Meskipun kesan wabak COVID-19 ini telah mendatangkan impak besar terhadap industri penerbangan, namun Kerajaan Persekutuan seharusnya melaksanakan kerja-kerja menaik taraf Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang yang telah mencapai kapasiti maksima ini pada kadar segera sekiranya menganggarkan pemulihan ekonomi akan berlaku pada tahun depan, seperti mana unjuran yang dibuat di dalam pembentangan Belanjawan Persekutuan 2021.

Selain daripada membatalkan projek kereta kabel Bukit Bendera yang bernilai RM100 juta, permohonan yang berkaitan dengan pembangunan Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang juga tidak menerima maklum balas yang sewajarnya oleh Kerajaan Persekutuan. Antara keputusan penting yang telah dibuat oleh Kementerian Pengangkutan Kerajaan Perikatan Nasional adalah lantikan politik Pengerusi MCA Pulau Pinang sebagai Pengerusi Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang sahaja.

Sebagai rumusan untuk isu-isu yang dibangkitkan tersebut, nampaknya Perikatan Nasional lebih prihatin dalam memainkan politik sahaja dan tidak berminat secara langsung untuk mengatasi masalah isu pengangkutan yang dihadapi oleh Rakyat Pulau Pinang.

Ini adalah langsung berbeza dengan pendekatan Kerajaan Negeri Pulau Pinang, yang telah melancarkan perkhidmatan CAT Bridge secara percuma untuk menjalinkan dan mengurangkan jurang mobiliti penduduk Seberang Perai dan Pulau, sebagai usaha untuk mengatasi masalah pengangkutan yang dihadapi oleh Rakyat Pulau Pinang.

Kerajaan Negeri tidak memberikan alasan seperti permintaan merosot dan bertekad untuk menyampaikan sebuah sistem pengangkutan yang lebih baik untuk Rakyat Pulau Pinang.

DANIEL GOOI


槟州彭加兰哥打区州议员魏子森于2020年11月17日(星期二)在槟城乔治市所发表的文告:

自从国盟政府出任联邦政府以后,槟州人民都察觉了一个非常奇怪的现象,那就是所有有关槟州交通的课题似乎都得不到国盟联邦政府的关注。通过不同课题的立场,槟州人民不难发现,槟州在交通的课题上似乎都遭到国盟政府的边缘化。

总所周知槟州渡轮服务于今年8月24日的中断,非常明显的显示出槟州渡轮作为重要的交通模式在管理以及经营上出现了严重的问题。在事件发生后虽然已有声明表示会进行补救及提升,但截至目前为止我们仍然没有看到有关当局所采取行动以解决槟州渡轮面对的窘境。这包括经营渡轮的国家基建公司、槟州港务局甚至是联邦交通部都未能给予槟州人民一个满意的答案及解决方案。

除此之外,交通部针对槟州丹绒区国会议员兼槟州首席部长曹观友同志在国会的书面提问也表明了交通部将不会继续槟州国际机场的扩建计划,并以新冠肺炎疫情及航空业需求减少来作为搁置扩建计划的理由。

虽然新馆肺炎对于航空业的影响沉重,但联邦政府必须考虑到槟州国际机场在疫情前已经出现载客量饱和的情况,并如同2021年度联邦财政预算案所作出的预测,指明年经济将会复苏之前为槟州国际机场做好扩建的准备。

除了撤销了价值1亿令吉的升旗山缆车发展计划,由槟州政府策划的槟州交通大蓝图以及其相关的申请也没有得到来自联邦政府的正面回应。在槟州人民眼里所看到的联邦交通部所作出的重要决定,就只是委任槟州马华公会主席担任槟州港务局主席而已。

总结上述课题的进展,我们大致上可以理解到国盟政府只是对于自身的政治利益感到兴趣而已。在这些课题上看来,国盟政府并没有任何的意愿来解决槟州长期以来所面对的交通困境。

相较于槟州民选希望联盟州政府所实施的计划,槟州政府在今年也推出了CAT Bridge免费巴士服务,以联系并减少威省及槟州人民之间的距离。这也是槟州政府致力于改善槟州交通问题所作出的努力。

至少,槟州政府不会以需求量减少或疫情为由,来停止为槟州人民以及槟州的交通状况作出努力及改善。

魏子森

Scroll to Top
Scroll to Top