Kerajaan Persekutuan perlu pegang kepada jaminan Menteri Kewangan kekalkan perkhidmatan feri ikonik: EXCO Zairil

Kenyataan Media Exco Infrastruktur dan Pengangkutan, Zairil Khir Johari pada 19 Disember 2020 di Georgetown:

Tempoh hari, Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (PPC) telah mengumumkan rancangan penstrukturan semula perkhidmatan feri Pulau Pinang yang akan melihat penamatan perkhidmatan feri ikonik yang bersejarah dan penggantiannya dengan bot penumpang laju bermula 1 Januari 2021.

Dalam rancangan tersebut, Penang Port Sdn Bhd (PPSB) akan menggantikan Prasarana Malaysia Bhd sebagai operator feri baharu yang hanya akan membawa penumpang sahaja dan tidak lagi membawa kenderaan. Selepas lebih kurang 18 bulan, bot penumpang laju ini akan digantikan dengan catamaran yang akan membawa penumpang serta vehicle transporter yang akan membawa motosikal serta kenderaan-kenderaan kecemasan seperti Bomba atau ambulans. Dalam erti kata lain, perkhidmatan feri bagi kereta akan tamat pada 31 Disember 2020 ini.

Rancangan yang diumumkan ini tidak mengikut apa yang telah ditetapkan oleh Kerajaan Persekutuan Pakatan Harapan yang telah bersetuju dengan rancangan penstrukturan semula ini dengan syarat perkhidmatan feri ikonik tidak ditamatkan. Malangnya, Kementerian Pengangkutan di bawah Perikatan Nasional enggan mengikut keputusan tersebut dan memilih untuk menamatkan perkhidmatan feri ikonik.

Pada 2 Disember 2020, cadangan ini telah dibentangkan kepada mesyuarat EXCO Kerajaan Negeri Pulau Pinang. Setelah mendengar pembentangan oleh PPC, Kerajaan Negeri telah menyampaikan pendirian bahawa perkhidmatan feri ikonik hendaklah dikekalkan, malah mengharap Kerajaan Persekutuan dapat mempertimbangkan penambahbaikan dengan pembelian feri baharu yang serupa dengan feri RO-RO (roll-on, roll-off) sedia ada agar perkhidmatan feri bagi kereta dapat diteruskan.

Namun begitu, pengumuman PPC pada 15 Disember 2020 jelas menunjukkan bahawa Kerajaan Persekutuan tidak setuju dengan permintaan Kerajaan Negeri. Ekoran daripada itu, Ahli-ahli Parlimen Pulau Pinang telah membangkitkan isu ini di sidang Parlimen. Persoalan ini telah dijawab oleh Menteri Kewangan yang telah memberi jaminan bahawa perkhidmatan feri ikonik Pulau Pinang tidak akan ditamatkan dan sebaliknya akan diteruskan oleh PPSB.

Walau bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif PPSB dilaporkan terkejut dengan kenyataan Menteri Kewangan yang jelas bercanggah dengan keputusan yang diumumkan oleh PPC pada tempoh hari. Oleh itu, satu penjelasan harus dibuat oleh pihak Kementerian Pengangkutan berkenaan status feri ikonik yang memainkan peranan penting dalam sistem pengangkutan Negeri Pulau Pinang.

Kerajaan Negeri berharap agar Kerajaan Persekutuan akan memegang kepada jaminan Menteri Kewangan bahawa perkhidmatan feri ikonik akan diteruskan.

Zairil Khir Johari
EXCO Infrastruktur dan Pengangkutan
Negeri Pulau Pinang


槟州基设与交通委员会主席再里尔12月19日文告:

中央政府必须成为财政部的保证,以继续保留槟渡轮服务

再里尔表示槟州政府希望中央政府能成为财政部的保证,确保具标志性意义的槟渡轮继续服务。

他说,由于财长于国会的宣布,与槟港务局之前的宣布有出入,导致槟港口有限公司总执行长感哗然。为此,他认为,交通部有必要针对槟渡轮服务,再对外做一次解释。

他说,日前,槟港务局已宣布重组槟渡轮服务,于明年开始,改由双体船取代具标志性意义的槟渡轮。有关计划,也会让槟港口有限公司取代国库控股有限公司,接管渡轮管理权。槟渡轮服务在被双体船取代前,也不会再承载四轮交通工具,即槟渡轮载车服务将直至本月31日,随着2020年的结束,而画上句点。

他说,港务局日前的宣布,并没延续希盟政府当时宣布重整,并保留槟渡轮服务为条件的计划。非常不幸的是,国盟政府的交通部却选择拒绝依从之前的决定,而要终止了具标志性意义的槟渡轮服务。

他解释,本月2日,在听了槟港务局的宣布后,有关“渡轮服务要被终止”事项也被带到槟行政议会内讨论。槟行政议也向中央政府表达立场,要求购买新渡轮,以保留载车服务。

“惟,槟港务局于本月15日有关取消槟渡轮服务的宣布,已表达了中央政府不愿接受槟州政府的要求。”

他说,为此,槟州国会议员在国会反映有关问题,并获得了财长发保证,即保留槟渡轮服务,同时也把管理权交给槟港口有限公司。

再里尔
槟州基设与交通委员会主席

Scroll to Top
Scroll to Top