Sun. Jul 21st, 2024

Kenyataan Media Oleh Syerleena Abdul Rashid, Penolong Setiausaha Publisiti DAP Pulau Pinang / ADUN Seri Delima / Ahli Jawatankuasa Eksekutif Kebangsaan Wanita DAP Di Georgetown, Pulau Pinang Pada 1 Oktober 2021:

Demokrasi sebati dalam darah umat Islam yang melihat kepada kesetaraan manusia sepenuhnya, dan mempercayai konsep persaudaraan, persamaan, dan kebebasan. Kesaksamaan, kedaulatan undang-undang, dan keadilan juga merupakan tunjang utama dalam falsafah Islam. Oleh itu, idea bahawa pilihan raya kerajaan tempatan dianggap tidak Islamik adalah penyalahan maklumat secara terang-terangan yang bermaksud mendorong untuk memecah belahkan masyarakat di negara ini.
 
Sebagai bekas Ahli Majlis, Iszuree Ibrahim, menerima kedudukan istimewa untuk berkhidmat sebagai Ahli Majlis (bersama bekas rakan gabungan, DAP) untuk salah satu Kerajaan Tempatan di Pulau Pinang. Sepatutnya dia harus memahami bahawa dengan mengembalikan pilihan raya kerajaan tempatan adalah untuk mengembalikan amalan demokrasi secara amnya. Dengan penyertaan awam dalam pemilihan yang demokrasi ini akan memaparkan ketelusan dan mewujudkan versi pemilikan komunal yang lebih baik. Tidak dinafikan ia juga dianggap sebagai salah satu kaedah terbaik untuk membasmi rasuah dan penyalahgunaan kuasa.
 
Malangnya, itu bukan mesej yang cuba dia sampaikan. Kenyataan berbau fitnah ini cuba menghubungkan demokrasi kerajaan tempatan dengan penyebaran sentimen anti-Melayu oleh DAP sangat menyedihkan.
 
Tidak mengejutkan apabila Setiausaha PAS Negeri Pulau Pinang, Iszuree Ibrahim, akan menerbitkan lagi kenyataan fitnah yang bertujuan untuk memburuk-burukkan Pakatan Harapan yang memimpin Kerajaan Negeri Pulau Pinang dengan cara terus memfitnah DAP.
 
Tuntutan Iszuree baru-baru ini tidak hanya dangkal tetapi dipenuhi dengan fitnah dan maklumat serta fakta yang salah mencerminkan kurang penyelidikan namun semata-mata bermotivasikan politik. Dengan membandingkan orang Melayu Pulau Pinang sebagai rakyat Palestin hanya memperbesar kejahilan sehingga menutupi penilaiannya yang lebih baik. Dia memiliki reputasi untuk mencetuskan kebakaran etnik-agama di negeri ini dan mengitar semula fitnah-fitnah terhadap kerajaan negeri ini.
 
Beberapa tahun kebelakangan ini, dia juga sering mengemukakan pandangannya yang dangkal antaranya sangat fanatik terhadap Kampung Buah Pala di Gelugor dan Kampung Mutiara di Batu Ferringhi. Sebagai bekas Ahli Majlis, Iszuree seharusnya lebih memahami perkara yang melibatkan undang-undang dan kuasa pemerintah negeri.
 
Yang membingungkan lagi fikiran adalah bagaimana dia dengan senang hati bersama UMNO/BN yang meninggalkan kerja kotor mereka dengan menyalahgunakan kedudukan dan kuasa mereka dengan melakukan perjanjian jual beli tanah dibalik tirai.
 
Kampung Buah Pala di Gelugor dijual dua kali oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang pimpinan BN ketika itu kepada Koperasi Pegawai Kerajaan Pulau Pinang pada 18 Ogos 2004 dan sekali lagi pada 8 Jun 2005 tanpa berunding terlebih dahulu dengan penduduk. Tanah itu habis dijual dengan premium tanah yang sangat rendah iaitu RM10 kaki persegi apabila nilai sebenar adalah RM50 kaki persegi.
 
Nasib yang sama juga terhadap Kampung Terang di Balik Pulau, dijual kepada Maison Heights pada tahun 2012, sebuah syarikat yang dimiliki oleh Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan UMNO Pulau Pinang sekarang, Datuk Musa Sheikh Fadzir (yang bertugas sebagai Ketua UMNO Bukit Mertajam ketika itu) dan ahli UMNO, Omar Faudzar (yang bertugas sebagai Ketua UMNO Bukit Gelugor) dengan hanya RM8.6 juta? Sebidang tanah tersebut dibeli lebih daripada 31 pemilik tanah dan dijual dengan harga RM13.5 juta beberapa bulan kemudian kepada pihak ketiga, Kay Pride Sdn. Bhd. Pelaku di sebalik penyalahgunaan kuasa besar ini mendapat untung sebanyak RM5 juta dan kesalahan keji mereka harus dikutuk.
 
Menjual tanah rizab Melayu terlalu sebati dengan Umno, jangan lupa bagaimana 300 ekar tanah rizab Melayu di Pulau Redang dijual dan diberikan kepada Vincent Tan untuk pembangunan pelancongan dan bagaimana 80 keluarga Melayu diusir dari Pantai Chenang, Langkawi semata-mata ingin memberi jalan kepada Pelangi Beach Resort.
 
Mungkin lebih baik bagi Iszuree untuk memfokuskan perhatian kepada isu-isu mendesak yang nyata seperti bagaimana kemelesetan ekonomi menyebabkan kenaikan pengangguran, penurunan pendapatan dan bagaimana sekatan pandemik telah memecah belahkan institusi kekeluargaan. Saya sangat yakin bahawa bukan saya sahaja yang lebih suka membaca strategi yang dapat menolong keluarga, individu dan juga 4,422 anak yang kehilangan ibu bapa atau penjaga kerana Covid-19.
 
Nasihat saya kepada Iszuree, tinggalkan retorik perlumbaan dangkal dan teruskan dengan memberikan penyelesaian terbaik yang dapat dilaksanakan untuk negeri Pulau Pinang.
 
 
SYERLEENA ABDUL RASHID
PENOLONG SETIAUSAHA PUBLISITI DAP PULAU PINANG
ADUN SERI DELIMA
AHLI JAWATANKUASA EKSEKUTIF KEBANGSAAN WANITA DAP