Mon. Apr 15th, 2024

Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) perlu membuat siasatan terperinci dan mengambil tindakan sekiranya terdapat perlanggaran perundangan daripada pihak yang terbabit di sebalik kejadian runtuhan tembok penahan dekat Tanjong Bungah, semalam.

Mengulas lanjut, Ketua Menteri Sdr Chow Kon Yeow berkata bahawa Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri pagi tadi turut dimaklumkan bahawa kerja-kerja pembinaan di tanah milik persendirian tersebut dilakukan tanpa mendapat kebenaran daripada MBPP.

Sdr Chow memberitahu, sebahagian laluan berkaitan sepanjang 50 meter (m) akan ditutup kira-kira empat minggu untuk kerja-kerja mitigasi yang akan dilaksanakan oleh JKR sendiri.

Terdahulu, kira-kira jam 9 malam pada 25 Jun 2019 (Selasa), kejadian runtuhan tembok penahan di Lot 74 dan 98 dekat Tanjong Bungah berlaku ketika kerja-kerja pembinaan sedang dijalankan di sana.

Empat buruh asing berkerakyatan Myanmar mati tertimbus dalam kejadian runtuhan tembok projek ‘pembinaan tanpa kebenaran’ yang dilakukan oleh pihak tuan tanah persendirian sendiri.

Pautan video pada laman Facebook Buletin Mutiara:
(LIVE)
https://www.facebook.com/buletinmutiara/videos/402231907060680/

https://www.facebook.com/buletinmutiara/videos/343679896299169/

Berita penuh pada Buletin Mutiara:


针对槟城峇都丁宜“失落天堂”度假村(Lost Paradise Resort)发生土崩导致4名缅甸劳工丧生一事,槟州首席部长曹观友同志说,槟州政府已指示槟州公共工程局,针对峇都丁宜至直落巴巷长达15公里的道路,包括斜坡上下方进行研究,以确保道路的完整性及安全。

曹首长今日召开记者会时说,倘若当局在研究过程中发现任何不妥,必须马上展开修补行动,以避免威胁道路使用者的安全。

“峇都丁宜路是非常重要的主要道路,但由于土崩的发生,目前该路段50米的道路将暂暂时关闭,有关当局预计耗时3至4周进行调查修补工作。虽然这会导致道路使用者不便,但却是势在必行的工作,以确保道路安全。

“失落天堂”度假村内(LOT 98)的地段,所进行的工程是修复已经出现裂痕的防崩墙,但由于地主并没有聘请专业的工程师进行,导致工程进行时土地移动,引发泥土松动而土崩,” 他补充。

详闻在珍珠快讯: https://is.gd/oypdn3