Wed. May 29th, 2024

KENYATAAN MEDIA KETUA MENTERI PULAU PINANG, YAB TUAN CHOW KON YEOW BERTARIKH 27 OKTOBER 2021 DI KOMTAR, GEORGE TOWN:

SUNTIKAN DOS PENGGALAK BERJALAN, KEBERKESANAN DIPANTAU ELAK LONJAKAN KES

Sehingga 26 Oktober 2021, jumlah penerima dos penggalak (booster) peringkat negeri Pulau Pinang adalah berjumlah 7,808 orang. Malah, janji temu juga telah mula diberikan kepada mereka yang layak menerusi aplikasi MySejahtera di Pusat-pusat Pemberian Vaksin (PPV) membabitkan 46 klinik swasta dan hospital swasta (8) tersenarai kini.

Bagi Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Remaja (PICK-Remaja), pencapaian untuk suntikan dos pertama bagi tempoh masa sama adalah 89.7 peratus manakala lengkap dua dos (75.0 peratus). Dalam usaha mempertingkatkan kadar vaksinasi berkaitan, Kerajaan Negeri bersama-sama Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang (JKNPP), Jabatan Pendidikan Negeri Pulau Pinang (JPNPP) dan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Pulau Pinang (JHEAIPP) menggunakan pelbagai pendekatan antaranya ziarah cakna, panggilan individu, promosi kesihatan menerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dari semasa ke semasa.

Bagi laporan kes harian, walaupun menunjukkan trend penurunan, Kerajaan Negeri sentiasa menjalinkan kerjasama erat dengan JKNPP berhubung laporan kemasukan ke hospital dan juga kematian harian. Malah, turut menjadi keutamaan adalah kapasiti hospital serta kelengkapan kemudahan perubatan di negeri ini termasuk pengoperasian Pusat-pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC).

Dalam pada itu, JKNPP juga menjalankan pemantauan rapi terhadap keberkesanan dos penggalak yang dilaksanakan kini. Kerajaan Negeri menegaskan bahawa suntikan dos penggalak adalah wajar dipercepatkan demi keselamatan serta kesihatan rakyat Pulau Pinang. Serentak itu, ia juga bagi memastikan tidak berlakunya laporan kes terutamanya membabitkan kemasukan ke hospital secara mendadak berbanding kini.


槟州首席部长曹观友在2021年10月27日于乔治市光大发表文告:

疫苗加强剂开跑,槟州卫生局将关注其有效性以避免病例暴涨。

截至 2021 年 10 月 26 日,槟州共有7808人接种加强剂。符合资格者已陆续接获MySejahtera应用程式的预约,到涉及46私人诊所及8私人医院的疫苗接种中心(PPV)赴约。

至于国家青少年冠病免疫计划(PICK-Remaja),同期的首剂注射率为 89.7%,完成两剂注射则为75.0%。为提高相关的疫苗接种率,州政府联合槟州卫生局、槟州教育局与槟州伊斯兰教事务局(JHEAIPP),采用各种方案,如关爱家访、个别致电,以及通过家教协会不时宣导健康意识。

尽管每日确诊病例已呈下降趋势,但州政府在处理医院入住和每日疫殁报告的工作上与槟州卫生局密切合作。其中医院容纳量和完善的医疗设施将为州内优先事项,包括隔离中心和冠病低风险隔离及治疗中心(PKRC)。

同时,槟州卫生局将密切关注实施加强剂的有效性。州政府强调,为了槟州人民的安全和健康,注射加强剂的速度是有必要被加快的。同时,也确保确诊病例,尤其是医院入住率不会激增。