Fri. Jul 19th, 2024

Kenyataan Media YB Tuan Daniel Gooi, ADUN Pengkalan Kota pada 29 Disember 2020 (Selasa) di George Town, Pulau Pinang:

Ingin saya merujuk kepada laporan media berhubung dengan lawatan media kepada perkhidmatan kapal laju yang dianjurkan oleh Penang Port Sdn. Bhd. (PPSB) pada 28 Disember 2020, di mana sesi tersebut telah sekaligus mengesahkan nasib perkhidmatan feri ikonik Pulau Pinang yang bakal dihentikan selepas 31 Disember 2020.

Ia turut dilaporkan bahawa pengendalian perkhidmatan kapal laju yang menggantikan feri ikonik bagi penumpang akan menggunakan Jeti Swettenham (Swettenham Pier Cruise Terminal – SPCT), dan kerja-kerja menaik taraf akan dilakukan bermula 1 Januari 2021 sehingga 30 Jun 2022 di Pengkalan Raja Tun Uda di sebelah Pengkalan Weld dan Terminal Feri Sultan Abdul Halim di sebelah Butterworth.

Susulan daripada itu, kini nasib kepada perkhidmatan feri ikonik Pulau Pinang sudah hampir kenal pasti dengan pengumuman sedemikian namun nasib kepada 16 pengusaha gerai dan kiosk di Terminal Feri Pulau Pinang (Pengkalan Raja Tun Uda) masih belum dimuktamadkan.

Hari ini genap satu minggu selepas sidang media yang dianjurkan oleh saya bersama dengan para pengusaha gerai dan kiosk di Terminal Feri Pulau Pinang pada 22 Disember 2020 untuk menuntut pihak berwajib, iaitu Penang Port Sdn. Bhd. yang akan mengambil alih perkhidmatan pengangkutan laut di Negeri Pulau Pinang ini, untuk mengadakan perbincangan dan mencari jalan penyelesaian kepada gemelut dan kesukaran yang dihadapi oleh para pengusaha gerai dan kiosk ini.

Adalah begitu menghampakan untuk saya memaklumkan bahawa setakat kini, tiada sebarang makluman dan keputusan yang telah disampaikan kepada para pengusaha gerai dan kiosk yang terlibat. Nasib dan mata pencarian mereka bakal mengalami kesan yang teruk seakibat keputusan pihak berwajib yang berkenaan untuk mengendalikan perkhidmatan pengangkutan kapal laju bagi penumpang pejalan kaki di Jeti Swettenham.

Ini ditambahkan lagi dengan pengesahan bahawasanya kerja-kerja menaik taraf akan dijalankan di Pengkalan Raja Tun Uda sehingga 30 Jun 2022. Apakah nasib dan hala tuju para pengusaha gerai dan kiosk sepanjang masa kerja menaik taraf dijalankan?

Selain daripada pengusaha gerai dan kiosk, saya turut mendengar rintihan para pengusaha teksi yang beroperasi di Pengkalan Raja Tun Uda, yang merupakan salah satu pihak yang akan terjejas susulan daripada peralihan perkhidmatan kapal laju ke Jeti Swettenham.

Ingin saya menggesa supaya pihak berwajib yang berkenaan, khususnya Penang Port Sdn. Bhd. untuk mengambil tindakan serta merta untuk menangani rintihan yang dihadapi oleh para pengusaha gerai dan kiosk di Pengkalan Raja Tun Uda ini. Daripada 16 pengusaha yang terbabit, ramai di antara mereka telah beroperasi untuk satu jangka masa yang panjang di tempat berkenaan dan seharusnya, segala perancangan peralihan perkhidmatan ini perlu melihat kepada keadaan yang dihadapi oleh mereka.

Kini dengan nasib feri ikonik Pulau Pinang yang telah dihentikan oleh Kerajaan Perikatan Nasional, jangan membiarkan para pengusaha gerai dan kiosk di Terminal Feri Pulau Pinang mengalami nasib yang sama seperti feri ikonik Pulau Pinang kita.

Daniel Gooi


槟州民主行动党彭加兰哥打区州议员魏子森于2020年12月29日(星期二)在槟城乔治市所发布的媒体文告:

槟城港口私人有限公司(PPSB)于2020年12月28日所进行的快艇服务媒体采访后,对于富有历史价值的槟州渡轮服务也即将于2020年12月31日后即将正式迈入历史。依据媒体的报导,即将取代渡轮服务的快艇服务也将从原本的槟城渡轮码头(拉惹敦乌达码头)移师至瑞典贤邮轮码头,而如今运作的槟城渡轮码头及北海渡轮码头(苏丹阿都哈林码头)也将从2021年1月1日起至2022年6月30日进行提升工程。

随着媒体报导的证实,这也意味着槟城渡轮服务也将正式走入历史。但在槟城渡轮码头营业的摊贩业者们,以及他们的未来仍是未知数。

我与槟城渡轮码头营业的摊贩业者们于2020年12月22日召开记者会后,今天已经是一周之后了。摊贩业者们希望相关单位,也就是槟城港口私人有限公司能够尽快与他们联系,并为他们寻找一个适当的解决方案,以维持业者们在当地经营已久的生意以及生计。

然而,我非常遗憾的被告知到截至目前为止相关的负责单位仍未对业者们作出任何通知,这也让当地的业者更加焦虑。随着行人乘客的快艇服务即将移师至瑞典贤邮轮码头的决定,这将对业者们造成更大的伤害。

再加上现有的槟城渡轮码头也即将展开提升工程直至2022年6月30日,在这期间究竟业者们何去何从?除了摊贩业者们之外,我也接获在槟城渡轮码头进行德士服务业者们的抱怨。这些业者都是因为现有计划变动而受到最大影响的单位。

为此我呼吁所有的相关单位,尤其是槟城港口私人有限公司必须马上采取行动,为进行生意的摊贩业者作出交代。在这16为业者当中,有些在当地经营生意已久,所有在服务计划上的变动都必须考虑及考量到这些业者们的生计及前景。

随着槟州渡轮服务遭到国盟联邦政府终结的命运之后,别让相关的业者们也同样面对与渡轮服务相同的命运。

魏子森