Sun. Jul 21st, 2024

Kenyataan Akhbar Oleh Lim Guan Eng, Setiausaha Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan Di Kuala Lumpur Pada 6.10.2021:

Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong telah membuat satu lagi dakwaan palsu dengan menuduh saya telah menjerit dan melenting semalam di persidangan Dewan Rakyat semasa saya menanya mengapa Wee tidak menyusuli cabaran beliau untuk berdebat dengan saya. Wee telah mencabar saya berdebat pada 30 September di Parlimen berkaitan dasar kabotaj beliau yang menyebabkan Malaysia kehilangan pelaburan berteknologi tinggi bernilai hampir RM15 bilion. Pada hari yang sama juga, saya dengan serta mertanya telah menerima cabaran berdebat tersebut.

Hansard Parlimen semalam boleh membuktikan bahawa Wee tidak bercakap benar apabila beliau menuduh saya menjerit dan melenting di Parlimen. Media massa tidak melaporkannya seperti mana yang didakwa oleh Wee, malah saya langsung tidak ditegur oleh Speaker Azhar Azizan Harun. Sebaliknya Azhar mengesahkan bahawa beliau mempengerusikan persidangan Dewan Rakyat semasa cabaran berdebat dibuat oleh Wee dan menyatakan kesediaan untuk mengusulkan perkara itu kepada Wee.

Cabaran berdebat oleh Wee ke atas saya adalah berkaitan status kehilangan pelaburan luar negara daripada projek Apricot, Facebook dan Google dan anggaran kehilangan pelaburan luar negara antara RM12 bilion sehingga RM15 bilion oleh Pengerusi MDEC Dr. Rais Hussin Haji Mohamed Ariff ekoran keputusan Wee membatalkan pengecualian kabotaj untuk syarikat berteknologi tinggi yang dahulunya diberikan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Saya sedia untuk berdebat dengan Wee tentang isu kabotaj ini yang penting untuk masa depan digital negara pada hari Sabtu 23 Oktober 2021, sebelah malam, sekiranya dipersetujui oleh Wee.

LIM GUAN ENG


民主行动党秘书长兼峇眼区国会议员林冠英于2021年10月6日在吉隆坡发表文告:

交通部长魏家祥又做出另一项虚假指控,称我昨天在国会下议院会议期间叫嚣,询问为何魏家祥没有跟进他对我发起的辩论挑战。魏家祥在9月30日在国会挑战我辩论与之相关的沿岸海航政策课题,此课题导致马来西亚失去约150亿令吉的高科技投资。而我也在同一天立即接受这项辩论挑战。

昨天的国会议会记录可以证明魏家祥指我在议会内叫嚣的说法,并不属实。媒体并没有报道如魏家祥所说的情况,而我也没有被下议院议长阿兹哈斥责。相反的,阿兹哈确认了当魏家祥发起辩论挑战时,是由他主持会议,并指他愿意向魏家祥跟进此事。

魏家祥对我发起的辩论挑战,是有关于我国失去了脸书和谷歌的Apricot外资项目,以及大马数码经济机构主席莱益胡先预测我国失去约120亿令吉至150亿令吉的投资。这些失去是随着魏家祥决定取消之前由希盟政府给予高科技公司的沿岸海航豁免政策后发生的。

如果魏家祥同意,我准备在2021年10月23日星期六晚上,就沿岸海航政策课题与魏家祥进行辩论,此课题对国家数字未来很是重要。

林冠英