Fri. Jul 19th, 2024

Kenyataan Akhbar Oleh Lim Guan Eng, Setiausaha Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan Di Kuala Lumpur Pada 9.8.2021:

Melonggarkan Sekatan Bagi Mereka Yang Telah Divaksinasi Penuh Terhadap COVID-19 Untuk Membantu Kegiatan Ekonomi Tidak Akan Berhasil Tanpa Suntikan Dana Tambahan RM45 Billion, Dan Umpama Meminta Orang Yang Patah Kaki Bergerak Tanpa Kerusi Roda.

8 Ogos 2021 mengejutkan kita dengan rasa ngeri dan duka dengan mengingatkan kita tentang harga yang sangat besar yang ditanggung oleh rakyat Malaysia dalam pertempuran melawan COVID-19 ini dengan angka kematian harian COVID-19 tertinggi yang direkodkan pada 360 kematian. DAP mengucapkan takziah kepada keluarga yang berduka bagi jumlah keseluruhan 10,749 kematian setakat ini.

Dengan rekod tertinggi kematian harian 360 semalam, jumlah kes di ICU dan memerlukan bantuan alat pernafasan sepatutnya menurun dengan ketara. Yang mengerikan adalah bahawa jumlah kes ICU hampir tidak berubah pada 1,095 dan mereka yang memerlukan intubasi daripada ventilator pada angka 571 pada 8 Ogos berbanding 1,097 dan 575 masing-masing pada 7 Ogos. Statistik yang membimbangkan ini menunjukkan bahawa masih belum ada cahaya di hujung terowong.

Masih banyak aduan orang ramai mengenai ketiadaan dan tidak ada akses katil ICU sama ada di hospital awam atau swasta, terutama di Lembah Klang. Adakah kerajaan melakukan sesuatu mengenai perkara ini? Tidak ada sifat bertanggungjawab dalam kerajaan yang gagal ini apabila tidak ada seorang pun pemimpin yang meletakkan jawatan atau mempunyai pelan yang konkrit untuk mengatasi rekod tertinggi kematian dan jangkitan yang mencecah jumlah keseluruhan 1,262,540 pada 8 Ogos.

Semalam Perdana Menteri Mahiaddin Yassin tidak memberi reaksi bagaimana kerajaan akan bertindak balas terhadap 360 kematian harian tetapi telah mengumumkan satu siri pelonggaran sekatan bagi individu yang telah divaksinasi penuh. Pelonggaran sekatan itu bertujuan untuk membantu aktiviti ekonomi negara tetapi tidak akan berhasil tanpa suntikan dana tambahan sebanyak RM45 bilion yang sangat diperlukan. Ini tidak berbeza dengan meminta orang yang patah kaki bergerak tanpa kerusi roda.

Pelonggaran sekatan juga sepatutnya disertai dengan langkah-langkah pencegahan yang ketat, terutama ujian saringan massa untuk menguji semua kontak rapat kes positif COVID-19. Suntikan dana tambahan bernilai RM45 bilion yang dicadangkan juga merangkumi RM4 bilion untuk sistem sokongan kesihatan, lebih banyak katil ICU, meningkatkan Program Imunisasi Kebangsaan (PICK) dan pelaksanaan skala besar FTTIS+V, iaitu Cari, Uji, Jejak, Kuarantin dan Sokong ditambah Vaksinasi.

Kadar positif meningkat sehingga setinggi 13.1% untuk minggu 1-6 Ogos, hampir tiga kali ganda tahap yang dicadangkan pada 5% oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Ini menunjukkan bahawa ujian saringan tidak mencukupi dan bahawa usaha ujian saringan massa perlu diperluas kepada sekurang-kurangnya 1% populasi atau 320,000 ujian setiap hari. WHO mengesyorkan FTTIS + V sebagai langkah pencegahan terhadap wabak besar di masa depan. Imuniti kelompok perlu dicapai hanya melalui suntikan vaksin, bukan melalui jangkitan dan suntikan vaksin.

Bantuan kegiatan ekonomi tidak boleh dilaksanakan secara terpisah atau dalam silo dengan hanya bergantung kepada pelonggaran sekatan bagi mereka yang telah divaksinasi penuh. Perlu ada usaha keseluruhan masyarakat yang memerlukan bantuan kewangan keseluruhan kerajaan. Salah satu sebab utama kegagalan 8 pakej rangsangan Kerajaan PN berjumlah RM530 bilion untuk mengeluarkan negara daripada kemelesetan ekonomi, adalah kerana bantuan tunai langsung terlalu rendah pada RM83 bilion jika dibandingkan dengan kerugian ekonomi lebih daripada RM500 bilion.

Atas sebab ini, kerajaan perlu mengambil langkah berani untuk memansuhkan faedah moratorium automatik 6 bulan pinjaman bank untuk semua peminjam (kecuali Kumpulan 10 Teratas). Bantuan kebajikan masyarakat perlu dinaikkan menjadi RM1,000 setiap bulan, termasuk kepada penganggur yang akan menelan belanja RM1 bilion sebulan. RM6 bilion perlu diperuntukkan untuk menawarkan insentif upah dan pengambilan pekerja bagi mewujudkan 300,000 pekerjaan baru untuk mengurangkan kadar pengangguran. Perniagaan perlu diberi RM30 bilion dalam bentuk geran, insentif kewangan dan subsidi upah, sewa serta utiliti dan bukannya pinjaman dan jaminan, demi menyelamatkan pekerjaan dan melambatkan penutupan perniagaan.

Mahiaddin Md Yassin perlu mengambil peluang untuk melakukan sesuatu yang konstruktif kepada rakyat walaupun dia sudah tidak memiliki keabsahan untuk kekal sebagai Perdana Menteri berikutan kehilangan majoriti parlimennya. Menyuntik tambahan RM45 bilion untuk rakyat akan memberinya dividen politik yang lebih baik daripada cubaan “membeli” sokongan daripada setiap Ahli Parlimen dengan jawatan atau kedudukan.

LIM GUAN ENG


民主行动党秘书长兼峇眼区国会议员林冠英于2021年8月9日在吉隆坡发表文告:

放宽限制旨在帮助我国的经济活动,然而,除非再注入额外的450亿令吉,否则一切将只会是徒劳无功。这与要求一个断腿的人,在没有轮椅的情况下继续跑没有什么不同呢。

2021年8月8日,大马冠病单日死亡病例创下新高,来到360宗。这数字让我们感到既惶恐又悲伤,也提醒了所有的马来西亚人,在这场抗疫之战里我们已节节败退,并且付出了惨重的代价。截至目前为止,我国已累计1万749人因冠病死亡,民主行动党谨向家属表达最深切的哀悼。

随着昨天出现创纪录的360宗死亡案例后,照理来说,加护病房里的病患以及需要依赖呼吸机的人数应该会有显著的下降,事实上不然,8月8日,加护病房内的病例数几乎保持不变,计1095例,需要呼吸机插管的病例数为571宗,而8月7日分别为1097宗和575宗。这个令人不安的统计数据表明,隧道尽头仍然无法见到光明。

许多民众抱怨,无论是在公立医院还是私立医院,特别是在巴生谷一代,都没有足够的加护病房床。针对这样的问题,请问政府做了什么?8月8日这一天我们创下了死亡人数的新高,确诊人数累计高达126万2540人,却没有一个领导人因此辞职下台,也没有听闻会落实任何具体的计划来克服眼前的巨大挑战,这个失败的政府实在没有任何可取之处。

昨天,首相马希亚丁并没有回应要如何应对这创下纪录的360宗死亡案例,相反的,他还宣布了一系列对完全接种疫苗民众的松绑政策。放宽限制旨在帮助我国的经济活动,然而,除非再注入额外的450亿令吉,否则一切将只会是徒劳无功。这与要求一个断腿的人,在没有轮椅的情况下继续跑没有什么不同呢。

放宽限制还应伴随着严格的预防措施,尤其是需进行大规模筛检,测试所有新冠病患的密切接触者。在额外注资450亿令吉的建议里,其中40亿令吉应用于医疗支持系统、增加加护病房床位、提升国家免疫计划、以及大规模实施发现、筛检、追踪、隔离、支持+接种疫苗(FTTIS+V)程序。

在8月1日至6日这一周,阳性率剧增至13.1%的高位,几乎是世界卫生组织所建议的5%水平的三倍。这显示了我国检测不足,必须将大规模筛检活动扩大至覆盖1%人口或每天32万个检测。世界卫生组织建议FTTIS+V作为避免未来疫情大规模爆发的预防措施之一。我们应通过接种疫苗来实现群体免疫,而不是同时通过感染病毒和接种疫苗来达致群体免疫目标。

经济活动不能仅靠放宽对完成疫苗接种者的限制的方式来孤立运作。这必须要通过全社会的努力,以及全政府的财政援助。国盟政府8项总值5300亿令吉的经济振兴配套未能使我国摆脱经济衰退的主要原因之一,是相较于超过5000亿令吉的经济损失,政府拨出的830亿令吉直接财政援助确实是太少了。

有鉴于此,政府必须采取大胆措施,免除所有借贷者(T10群体除外)6个月暂缓还贷时的利息。政府需要将福利局援助金提高至每月1000令吉,并覆盖失业人士,预计每月耗资10亿令吉。拨款60亿令吉作为聘雇奖掖,以创造30万个工作机会,减少失业率。拨款300亿令吉作为企业财政补助、现金奖励、薪水、租金和公用设施津贴,以挽救工作机会和减缓企业倒闭的情况,而不是只提供贷款和担保。

虽然马希亚丁已失去多数支持及担任首相的合法性,但他既然还在位,就应为人民做一些有建设性的事情。与其试图利用职务或身份来“购买”个别国会议员的支持,不如为人民提供额外450亿令吉的注资,这反而会给他带来更好的政治红利。

林冠英


Press Statement By DAP Secretary-General And MP For Bagan Lim Guan Eng In Kuala Lumpur On 9.8.2021:

Easing Of Restrictions For Those Fully Vaccinated Against COVID-19 To Help Aid Economic Activity Will Not Work Without The Additional RM45 Billion Fund Injection, And Is Akin To Asking A Person With Broken Legs To Move Forward Without A Wheelchair.

8 August 2021 fills us with both horror and sorrow by reminding us of the huge cost suffered by Malaysians in fighting this losing battle against COVID-19 with the highest number of COVID-19 daily deaths on record at 360. DAP expresses deepest condolences to the grieving families of the total 10,749 deaths so far. 

With a record daily death of 360 yesterday, the number of cases in ICU and requiring breathing assistance should have declined significantly. What is ominous is that the number of ICU cases remain almost unchanged at 1,095 and those requiring intubation from ventilators at 571 on 8 August as compared to 1,097 and 575 respectively on 7 August. This disturbing statistic shows that there is still no light at the end of the tunnel.

There are still many public complaints of unavailability and inaccessibility of ICU beds whether at public or private hospitals, particularly in the Klang Valley. Is the government doing anything about this? There is no redeeming quality about this failed government when not a single leader has resigned nor there is any concrete plan to overcome the record number of deaths and infections that hit a total 1,262,540 on 8 August.

Yesterday Prime Minister Muhyiddin Yassin did not respond to how the government will respond to the 360 record daily deaths but announced a series of restrictions-easing for fully vaccinated individuals. The easing of restrictions is intended to help aid the country’s economic activity but will not work without urgently needed additional RM45 billion fund injection. This is no different from asking a person with broken legs to move forward without a wheelchair.

The easing of restrictions should also be accompanied by stringent preventive measures, especially mass screening to test all close contacts of COVID-19 positive cases. The proposed additional RM45 billion fund injection would also include RM4 billion for health support system, more ICU beds, ramping up the National Immunisation Programme(PICK) and large scale implementation of the Find, Test, Trace, Isolate and Support plus vaccination (FTTIS+V).

The positivity rate has spiked up to a high of 13.1% for the week of 1-6 August, almost triple the recommended level of 5% by the World Health Organisation(WHO). This shows that there is insufficient testing and that the mass screening exercise must be expanded to at least 1% of the population or 320,000 tests daily. The WHO recommends FTTIS+V as one the preventive measures against mass outbreaks in the future. Herd immunity should be achieved solely through inoculation, not by both infection and inoculation.

Aiding economic activity cannot operate in isolation or silos by relying only on easing restrictions of those fully vaccinated. There must be a whole of society effort requiring whole of government financial assistance. One of the principal reasons for the failure of PN government’s 8 stimulus packages amounting to RM530 billion to pull the country out of the economic recession, is that the direct cash aid was too low at RM83 billion when compared to economic losses of more than RM500 billion.

For this reason, the government must take bold steps to waive interest on the 6 month automatic bank loan moratorium for all borrowers(except Top 10). Welfare assistance must be increased to RM1,000 monthly, including the unemployed which will cost RM1 billion per month. RM6 billion must be allocated to offer wage and hiring incentives to create 300,000 new jobs to reduce the unemployment rate. Businesses must be given RM30 billion in grants, monetary incentives, wage, rent and utility subsidies instead of loans and guarantees, to save jobs and slow business closures.

Mahiaddin Md Yassin should take the opportunity to do something constructive for the rakyat even though he has no legitimacy to remain as Prime Minister  following the loss of his parliamentary majority. Pumping an additional RM45 billion for the rakyat will bring him better political dividends than trying to “buy” support from individual MPs with positions or posts.

LIM GUAN ENG