Tue. Apr 16th, 2024

KENYATAAN MEDIA EXCO INFRASTRUKTUR DAN PENGANGKUTAN NEGERI PULAU PINANG ZAIRIL KHIR JOHARI (George Town, 4 Jun 2021):

Desakan Menteri PN untuk batal projek PSI bersifat hipokrit dan merupakan satu lagi penindasan politik terhadap Pulau Pinang

Projek Penang South Islands (PSI) kian mendapat perhatian banyak pihak dan terkininya daripada Menteri Belia dan Sukan Dato’ Sri Reezal Merican serta Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Dato’ Sri Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Pulau Pinang dianaktirikan lagi

Sejurus selepas membentuk kerajaan pintu belakang pada tahun lepas, Kerajaan Persekutuan Perikatan Nasional (PN) telah mula menyasarkan Pulau Pinang. Tiga projek infrastruktur strategik telah dibatalkan atau digantung pelaksanaannya, iaitu projek kereta kabel Bukit Bendera yang bernilai RM100 juta, projek pembesaran Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang yang bernilai RM800 juta dan paling ketara sekali pembatalan jaminan bon sukuk berjumlah berbilion ringgit bagi pembiayaan sistem LRT di Pulau Pinang.

Di saat negara sedang bergelut dengan pandemik Covid-19 yang hampir tidak terkawal, segala usaha patut diberikan kepada program vaksinasi nasional dan sistem kesihatan negara yang makin tenat. Sebaliknya, menteri-menteri PN lebih minat bermain politik dengan memangsakan Pulau Pinang sekali lagi.

Kali ini mereka menyerang projek PSI, iaitu satu projek yang bukan sahaja bertujuan sebagai modal pembiayaan pembangunan infrastruktur penting seperti LRT dan lebuh raya Pan-Island Link 1 di negeri ini, tetapi juga berperanan besar untuk memperluaskan peluang ekonomi baharu di masa hadapan khususnya untuk rakyat Pulau Pinang.

Asap dan cermin

Yang paling ironis sekali, kedua-dua menteri PN tersebut menggunakan isu alam sekitar dan impak sosial sebagai asas penolakan mereka terhadap projek PSI. Namun yang peliknya mereka tidak pula menyuarakan kebimbangan terhadap projek-projek tambakan berskala besar di negeri-negeri yang dipimpin PN seperti Kedah, Johor, Terengganu, Kelantan dan Melaka.

Malah, Majlis Perancang Fizikal Negara baru-baru ini memberi restu kepada negeri Melaka untuk membangunkan kawasan seluas 7,081 hektar termasuk 4,485 hektar tambakan pesisiran pantai, iaitu dua setengah kali ganda lebih luas berbanding apa yang dicadangkan di dalam PSI (1,821 hektar). Di manakah suara kebimbangan alam sekitar dan impak sosial kedua-dua menteri PN mengenai projek tersebut yang jauh lebih besar impaknya berbanding projek di Pulau Pinang? Kebisuan mereka amat memekakkan dan lantas membuktikan bahawa Pulau Pinang sekali lagi dimangsakan atas tujuan politik semata-mata.

Kebingitan Wan Junaidi menyuarakan kebimbangan beliau tentang isu alam sekitar amat menyangsikan kerana sewaktu beliau memegang jawatan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Malaysia telah menjadi salah satu pusat longgokan sampah terbesar di dunia dengan mengimport 941,100 tan sisa plastik dari pelbagai negara luar dari tahun 2016 sehingga beliau digantikan pada 2018.[1]

Pendirian cakap tak serupa bikin oleh Wan Junaidi ini juga terserlah di dalam portfolio semasa yang dipegang beliau selaku menteri yang bertanggungjawab ke atas pembangunan usahawan. Tidakkah beliau tahu bahawa cubaan untuk menghentikan projek PSI ini hanya akan membantutkan pertumbuhan ekonomi dan pembangunan negeri Pulau Pinang?

Reezal Merican pula mendakwa ada cara lain untuk mencari dana bagi pembangunan infrastruktur. Kenyataan ini amat ironis kerana adalah kerajaan PN sendiri yang membatalkan jaminan kerajaan yang telah dipersetujui oleh Kerajaan Persekutuan Pakatan Harapan dahulu.

Memang mudah menuduh Pulau Pinang tidak cuba mencari cara pembiayaan alternatif, namun Kabinet yang dianggotai Reezal sendiri juga yang telah menyekat usaha Pulau Pinang untuk membuat pinjaman. Hakikatnya, tanpa kebenaran untuk mengumpul dana di pasaran, Pulau Pinang terpaksa kembali kepada pelan asal iaitu dengan menambak laut.

PSI sebagai pemangkin pemulihan

Saya telah menjawab dengan panjang lebar berkenaan isu impak sosial dan alam sekitar di dalam kenyataan sebelum ini dan saya tidak akan mengulanginya. Secara faktanya, PSI telah dirancang dengan teliti bukan sahaja sebagai pembangunan mampan yang mematuhi piawaian ESG (environmental, social and governance) antarabangsa, tetapi juga bakal menjadi pemangkin untuk pelaburan asing dan mewujudkan peluang pekerjaan bernilai tinggi di samping dapat menghalang penghijrahan keluar modal insan serta menarik bakat-bakat terbaik ke Pulau Pinang.

Lebih penting lagi, PSI juga berperanan besar sebagai pemangkin pemulihan pasca-Covid-19 seperti yang diiktiraf oleh Penang Socio-Economic Recovery Consultative Council. Projek ini dijangka akan mewujudkan 300,000 peluang pekerjaan dan menarik pelaburan asing bernilai RM70 bilion sepanjang tempoh masa 30 tahun. Sekiranya pembinaan dimulakan tahun ini, kita menyasarkan 5,000 peluang pekerjaan dapat diwujudkan dalam lingkungan masa tiga tahun di samping suntikan dana bernilai RM7 bilion ke dalam ekonomi tempatan semasa tambakan pulau yang pertama.

Justeru, desakan menteri-menteri PN untuk membatalkan PSI adalah bersifat hipokrit dan merupakan satu penindasan politik yang bertujuan untuk membantutkan kesejahteraan Pulau Pinang dengan membunuh peluang pekerjaan dan menyukarkan pemulihan negeri ini daripada krisis Covid-19.

Zairil Khir Johari
EXCO Infrastruktur dan Pengangkutan
Negeri Pulau Pinang

[1]https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/05/29/malaysia-makes-its-stand-on-waste


槟州基设与交通事务委员会主席再里尔
2021年6月4日新闻稿:

国盟政府虚伪,呼吁取消南岛计划,又是一个对槟城政治迫害的例子

近日,槟城南岛计划引起大家的瞩目,包括青体部长拿督斯里理查马立肯和企业发展及合作社部长拿督斯里旺朱乃迪。

槟城被边缘化

国盟在去年组政府不久后,就开始把目光投向槟城。三个重要的战略性基设项目被取消或暂停,包括1亿令吉的升旗山缆车项目、8亿令吉的槟城国际机场扩建项目和数十亿令吉的槟城轻快铁项目贷款担保。

在冠病大流行期间,理应专注全国冠病疫苗接种计划和已疲劳的国家卫生系统。但,遗憾的是,国盟政府却选择玩弄政治议题,甚至再对槟城作出政治迫害。

这回,他们攻击南岛计划,此计划不仅是为了资助州内基设发展项目,包括轻快铁和槟城泛岛高速大道,还能为槟城人民扩展未来经济。 

烟幕

非常讽刺的是,两名国盟部长以环境与社会影响问题为由,来拒绝南岛计划。惟,奇怪的是他们并没针对几个同样进行填海项目的国盟州属,比如吉打、柔佛、登嘉楼、吉兰丹和马六甲,而提出他们的担忧。

事实上,国家实体规划理事会(MPFN)最近还祝福马六甲开发7081公顷土地,其中包括4485公顷的海岸填海项目。马六甲的海岸填海项目是比槟城南部填海计划(1821公顷)大超过2倍。该土地开发项目所面对的环境与社会影响比槟城更大,但我们却没听见两名部长担忧的声音?他们在这种情况下选择沉默,也能再次证明槟城是政治迫害受害者,部长的动作无非出自政治目的。

旺朱乃迪所提出的环境问题,更让人质疑,毕竟他在2016年至2018年(换政府前),出任天然资源及环境部长时,他让马来西亚成了世界最大垃圾囤积城之一,当时我国从各国输入了94万1100吨的塑料垃圾。

旺朱乃迪的言论其实也与他目前的企业发展部长职位,不一致。难道他不知道试图停止南岛计划,会阻碍槟城经济增长和发展吗?

至于理查马立肯的言论,他声称除了填海之外,还有更好的方法来资助槟城基设发展。他的说辞更讽刺,毕竟是他们的国盟政府取消了之前由希盟中央政府所同意的政府担保。

他们能轻而易举的指控槟城没寻找其他替代融资方案,然而,事实上,包括理查马立肯在内的内阁,却堵住了槟城欲贷款的大门。结果,在不得筹资的情况下,槟城只好被迫采用原有的计划,即落实填海计划。

南岛计划为复苏驱动力

我之前已多次针对环境与社会影响,发出声明,这回我也不想再次重复了。事实上,南岛计划是根据国家环境、社会与治理(ESG)可持续发展的标准进行策划,更重要的是它将成为外国投资和创造高价值就业机会的催化剂,以便堵住人才外流,及吸纳更多的人才回流槟城。

更重要的是,槟城社会经济复苏咨询委员会(PSERCC)已证实南岛计划为冠病疫情后的复苏槟州经济驱动力。这项计划在未来30年内,将制造30万个就业机会,及吸引价值700亿令吉外国直接投资。如果工程能在今年内开始,我们预计将提供5000个就业机会,而且在第一个岛屿填海工程中还能为当地经济注入70亿令吉的资金。

为此,国盟部长要求取消南岛计划是虚伪举动,其实那是他们的政治迫害,旨在压制槟城未来的福祉和通过扼杀工作机会来阻碍槟城从冠病危机中复苏。

再里尔


Media Statement by Penang State EXCO for Infrastructure and Transport Zairil Khir Johari (George Town, 4 June 2021):

Perikatan Nasional’s hypocritical call to cancel the PSI project is yet another example of political persecution against Penang

The Penang South Islands (PSI) project appears to be gaining much attention these days, most recently from Minister of Youth and Sports Dato’ Sri Reezal Merican and Minister of Entrepreneur Development and Cooperatives Dato’ Sri Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

The marginalisation of Penang

Shortly after forming its backdoor government last year, Perikatan Nasional (PN) has had its sights set on Penang. Three crucial and strategic infrastructure projects were cancelled or suspended, namely the RM100 million Penang Hill cable car project, the RM800 million Penang International Airport expansion, as well as the very important multi-billion ringgit sukuk bond guarantee for the development of Penang’s LRT system.

It is most unfortunate that in the midst of the Covid-19 pandemic, when all efforts should be focused on the national vaccination drive and the dire situation of our healthcare system, PN ministers are instead intent on persecuting the State of Penang once again.

This time, they are attacking the PSI, a project that is meant not only to fund the infrastructure development in the State such as the LRT and the Pan-Island Link 1 highway, but also to establish new economic opportunities in the future.

Smoke and mirrors

It is most ironic that the two PN ministers would use social and environmental concerns as the basis for their rejection of the PSI. This is because they do not appear to have any qualms whatsoever towards the reclamation projects in PN-led states such as Kedah, Johor, Terengganu, Kelantan and Melaka.

In fact, the National Physical Planning Council (MPFN) recently gave its blessings for Melaka to develop 7,081 hectares of area including 4,485 hectares of coastal reclamation, which is more than twice the size of the proposed PSI (1,821 hectares). Why is it we do not hear a single squeak from these ministers? Where is their concern for social and environmental issues in this project which is far bigger than Penang’s? Their silence in this case is deafening and proves that Penang is being victimised for none other than political reasons.

I find Wan Junaidi’s boast about his deep concerns for the environment intriguing, because it was during his tenure as Minister of Natural Resources and Environment that Malaysia became one of the worst dumping grounds in the world, importing 941,100 tonnes of plastic waste from other countries from 2016 until he was replaced in 2018.[1]

The incongruity in Wan Junaidi’s stance persists even in his current portfolio as the minister in charge of entrepreneur development. Does he not know that by attempting to stop the PSI project, he will be curtailing economic growth and development in Penang?

As for Reezal Merican who claims that there are better ways other than reclamation to fund the infrastructure development of Penang, such a statement is extremely ironic coming from him because it is his very own PN government that cancelled the sovereign guarantee that had been approved by the previous Pakatan Harapan government.

How very convenient to blame Penang for not trying other alternative financing methods when it is his own Cabinet that blocked the proverbial door for Penang. Without the ability to raise funds from the market, Penang has to revert to the original plan of reclaiming land.

PSI as recovery driver 

I have addressed the social and environmental concerns related to the PSI project in my previous statement so I will not repeat them here. The fact is that the PSI is designed not only to be a sustainable development compliant with international ESG (environmental, social and governance) standards, it will more importantly be a catalyst for foreign investment and the creation of high-value jobs, as well as a way to plug the brain drain while attracting the best talent to Penang.

More crucially, the PSI also functions as a recovery driver in a post Covid-19 world as identified by the Penang Socio-Economic Recovery Consultative Council. The project is set to generate 300,000 new jobs and attract RM70 billion worth of FDI over the next 30 years. But if construction can begin this year, then we are expecting to create 5,000 jobs in the next three years with a capital injection of RM7 billion into the local economy throughout the reclamation of the first island.

Therefore, the call by PN ministers to cancel the PSI is hypocritical and nothing more than political persecution of the highest order, designed to stifle the future wellbeing of Penang by killing jobs and suffocating our recovery from the Covid-19 crisis.

Zairil Khir Johari

[1]https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/05/29/malaysia-makes-its-stand-on-waste