Fri. Jul 19th, 2024

Kenyataan Akhbar Oleh Lim Guan Eng, Setiausaha Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan Di Kuala Lumpur Pada 22.2.2021:

DAP sangat amat kesal dengan siasatan polis di bawah Seksyen 4 (1) Akta Hasutan dan Seksyen 233 Akta Multimedia dan Komunikasi, terhadap Ketua Pengarang Malaysiakini Steven Gan dan Ahli Parlimen DAP Klang Charles Santiago, kerana mengkritik keputusan Mahkamah Persekutuan yang mendapati Malaysiakini bersalah kerana menghina mahkamah atas komen yang ditinggalkan oleh pembacanya.

Mengkritik keputusan mahkamah bukanlah menghasut dan jauh sekali dari membuat kenyataan menghasut yang mempersoalkan integriti badan kehakiman. Mengkritik keputusan pengadilan adalah konvensi undang-undang dan untuk mendiamkan perbezaan pendapat seperti itu tidak berbeza dengan menyekat hak perbezaan pendapat dan kebebasan bersuara.

Dengan membuka kertas siasatan polis terhadap keduanya, kebebasan media dan bersuara akan menjadi lebih terkekang. Adakah mengongkong kebebasan media dan bersuara adalah norma baharu setelah pengisytiharan darurat dan penggantungan Parlimen? Tanpa Parlimen yang berfungsi, kerajaan boleh menggunakan kuasa diktator.

Ini akan memberi gambaran negatif bahawa kerajaan berasa tidak selamat setelah kehilangan majoriti parlimennya, secara sistematik mengetepikan demokrasi dan hak asasi manusia, satu per satu. Sekiranya kertas siasatan boleh dibuka terhadap kedua-dua individu ini, apakah itu bermaksud polis juga akan menyiasat ribuan komen dan kritikan yang serupa?

DAP berdiri bersama Steven Gan dan Charles Santiago. Sama seperti orang ramai yang bangkit sehati sejiwa menyumbangkan dana dan mengumpulkan bayaran denda RM500,000, orang ramai juga akan bersolidariti dengan mereka yang tidak melakukan kesalahan melainkan hanya menggunakan hak kebebasan bersuara dan kebebasan media.

LIM GUAN ENG


民主行动党秘书长兼峇眼区国会议员林冠英于2021年2月22日在吉隆坡发表的文告:

行动党对于警方将援引煽动法令第4(1)条文以及通讯及多媒体法令第233条文,调查《当今大马》总编辑颜重庆和巴生国会议员查尔斯,感到遗憾。两人是因为评论联邦法院基于读者留言,而裁定《当今大马》藐视法庭罪成的裁决,而受到调查。

批评法院裁决并不具有煽动性,也与质疑司法机构的廉洁的煽动性言论差距甚远。批评法院裁决是件平常的事,而要消除这种意见分歧的做法,无异于要扼杀合法性异议及言论自由。

随着警方开档调查两人,将更大程度限制了新闻和言论自由。在宣布全国紧急状态和停摆国会后,约束新闻和言论自由是否也是新常态之一?国会无法运作,使得政府可以行使专政权力。

这也让人们留下了负面印象,认为政府在失去国会多数优势后,有系统的扼杀民主和基本人权。如果警方可以开档调查两人,那是否意味着警方也会调查成千上万的类似评论和批评?

行动党与颜重庆和查尔斯同在。正如民众早前齐心协力捐献以助筹集50万令吉罚款一样,民众也将声援那些并没犯法,而只是行使了他们自身言论自由和新闻自由权利的人。

林冠英