Fri. May 31st, 2024

Kenyataan Media Ahli Parlimen DAP Iskandar Puteri Lim Kit Siang di Gelang Patah pada hari Jumaat, 27 November 2020:

Saya hargai bantahan terhadap undian Belanjawan 2021 di Parlimen semalam kerana ini membuktikan bahawa perjuangan untuk sebuah Malaysia Baharu akan tetap diteruskan

Saya hargai bantahan terhadap undi Belanjawan 2021 di Parlimen semalam kerana ini membuktikan bahawa perjuangan untuk sebuah Malaysia Baharu akan tetap diteruskan. Saya memandang bantahan ini dari sudut yang positif.

Malah, mantan setiausaha politik saya sendiri, Dyana Sofea membantah keputusan ini, bersama-sama dengan pelbagai pemimpin DAP yang lain, termasuklah Ahli Dewan Undangan Negeri Melaka untuk Ayer Keroh, Kerk Chee Yee dan Ahli Dewan Undangan Negeri Selangor untuk Subang Jaya, Michelle Ng.

Namun, terdapat beberapa salah faham. Pertamanya, yang mengatakan Ahli-ahli Parlimen Pembangkang — selain daripada beberapa orang yang berdiri semasa meminta untuk berlakunya belah bahagi — telah tewas dengan desakan dan mengundi untuk menyokong Belanjawan 2021.

Perkara ini tidak benar, memandangkan Ahli Parlimen Pembangkang, termasuklah mereka yang berdiri memohon supaya belah bahagi dilakukan, kesemuanya telah mengundi membantah Belanjawan 2021 — tetapi undian ini dilakukan melalui suatu undian suara yang lantang mengatakan tidak kepada Belanjawan ini, dan bukannya melalui belah bahagi, di mana setiap Ahli Parlimen mencatatkan undian mereka sebagai bersetuju atau tidak.

Dalam kenyataan media saya pada 21 November 2020, saya telah katakan:

“Ahli-ahli Parlimen mempunyai dua pilihan apabila Belanjawan 2021 ini perlu diundi untuk bacaan kali kedua pada hari Khamis 26 November 2020 ini:

“Pertama, untuk memaksa berlakunya pertarungan pada hari Khamis ini, sama ada untuk menerima atau pun menolak Belanjawan 2021 ini; atau kedua, untuk mencuba semua pilihan yang ada melalui proses parlimen, dengan mencadangkan pindaan dalam peringkat jawatankuasa perbahasan Belanjawan 2021 terhadap peruntukan-peruntukan yang tidak boleh diterima, seperti RM85.5 juta untuk menghidupkan semula Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) sebagai badan pelaksana propaganda negatif kerajaan, yang kemudiannya akan disusuli dengan undian untuk bacaan kali ketiga Belanjawan 2021 pada 15 Disember 2020.”

Memandangkan Majlis Presiden Pakatan Harapan telah memutuskan pada 25 November 2020 secara sepakat untuk menolak Belanjawan 2021 dengan memanggil untuk mengadakan belah bahagi dan menolak Belanjawan ini dalam undian tersebut, dan maklumat ini telah disampaikan kepada Tun Dr Mahathir Mohamad dan Shafie Apdal, dan kedua-dua mereka memberikan jaminan sokongan daripada Ahli-ahli Parlimen Warisan dan Pejuang, ke semua Ahli-ahli Parlimen Pembangkang daripada DAP, PKR, dan Amanah bersedia untuk menyokong seruan untuk mengadakan belah bahagi dan pengundian menolak Belanjawan 2021 ini semalam.

Saya tidak mengetahui langsung mengenai keputusan saat akhir oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim, yang memutuskan untuk tidak memanggil belah bahagi walaupun saya boleh meneka sebabnya. Pertamanya, nasihat daripada Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agong kepada Ahli-ahli Parlimen untuk menyokong Belanjawan 2021 ini, dan keduanya, ucapan penggulungan Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Abdul Aziz, di mana beliau mengumumkan beberapa pemberian tambahan dalam Belanjawan ini yang belum melepasi perbahasan di Peringkat Jawatankuasa sebelum Belanjawan 2021 ini dibacakan dan diundi buat kali ketiga pada 15 Disember.

Selain itu, jelas bahawa tidak ada cukup bilangan untuk Belanjawan 2021 ini dikalahkan memandangkan Ahli-ahli Parlimen UMNO telah menarik semula bantahan mereka dan kini bersedia untuk memberikan sokongan penuh kepada Belanjawan 2021 ini — tetapi perkara ini tidak pernah menjadi faktor kepada Ahli-ahli Parlimen DAP dan PH untuk memutuskan sama ada untuk memanggil belah bahagi atau tidak dalam undian ini.

Memandangkan Yang di Pertuan Agong telah menasihati Ahli-ahli Parlimen untuk menyokong Belanjawan 2021 ini memandangkan situasi semasa wabak Covid-19 dalam negara kita, menjadi lebih penting kepada Ahli-ahli Parlimen Pembangkang untuk memberikan Menteri Kewangan lebih banyak masa sehingga Bacaan Ketiga RUU Perbekalan ini pada 15 Disember ini, untuk membuat perubahan dan pindaan yang berpatutan untuk menjadikan Belanjawan 2021 ini satu “Belanjawan Perpaduan” yang menyatupadukan semua rakyat Malaysia untuk mengharungi wabak Covid-19 ini. Atau, adakah beliau akan terus kekal untuk berdegil dan bersikap anti-perpaduan dengan tidak meminda Belanjawan ini?

Menteri Kewangan telah melibatkan Ahli-ahli Parlimen Pembangkang sebelum pembentangan Belanjawan 2021 pada 6 November, tetapi beliau tidak ada berunding dengan pihak Pembangkang selepas pembentangan Belanjawan ini. Adakah beliau akan berunding dan melibatkan Ahli-ahli Parlimen Pembangkang sebelum Bacaan Ketiga RUU Perbekalan ini pada 15 Disember kelak?

Selepas persidangan Parlimen semalam, saya telah bercakap dengan Anwar mengenai hal untuk memanggil mesyuarat Jawatankuasa Pemilih Dewan Rakyat, untuk membentuk sebuah Jawatankuasa Pilihan Khas mengenai Rasuah dan Integriti yang perlu mempunyai terma rujukan yang meluas untuk meningkatkan integriti awam di Malaysia untuk negara kita menjadi di antara 30 negara yang paling berintegriti di dunia.

Tetapi, tugas pertama Jawatankuasa Pilihan Khas mengenai Rasuah dan Integriti perlulah untuk melihat dan mengkaji laporan Barometer Rasuah Global untuk Asia 2020, yang diterbitkan oleh Transparency International dua hari lepas, yang melaporkan lebih ramai rakyat Malaysia menganggap Ahli Parlimen mereka korup berbanding dengan rakyat-rakyat di tujuh negara Asia lain — iaitu, Bangladesh, Taiwan, Myanmar, Filipina, China, Kemboja, dan Vietnam — di mana 36% rakyat Malaysia yang ditinjau merasakan Ahli Parlimen mereka korup.

Jawatankuasa ini juga perlu melihat kepada aspek lain laporan ini, di mana 72% rakyat Malaysia merasakan yang rasuah dalam kerajaan adalah satu masalah yang besar dan 39% rakyat Malaysia percaya terdapat peningkatan dalam kes rasuah.

Memandangkan Indeks Persepsi Rasuah (CPI) 2020 yang diterbitkan oleh Transparency International (TI) akan diterbitkan dalam masa dua bulan lagi, yang dijangkakan akan melihat kemunduran dalam kedua-dua kedudukan dan markah yang diperolehi oleh negara kita, membantutkan segala usaha baik 22 bulan kerajaan Pakatan Harapan dalam melawan rasuah dan menambahbaik integriti awam, Jawatankuasa Pilihan Khas mengenai Rasuah dan Integriti perlu mengkaji perkara ini.

Akibat penularan wabak Covid-19, untuk tempoh 19 hari persidangan Parlimen pada bulan November dan Disember ini, persidangan Parlimen hanya berlangsung daripada jam 10 pagi sehingga 2 petang, pengurangan drastik persidangan Parlimen daripada kebiasaannya selama enam jam sebelum ini kepada hanya 4 jam sehari.

Perkara ini telah menjejaskan peranan Ahli Parlimen dalam meneliti dan menyemak imbang tindakan dan polisi kerajaan, dan mengancam fungsi doktrin pemisahan kuasa di antara pihak eksekutif, legislatif, dan kehakiman seperti yang termaktub dalam Perlembagaan.

Untuk 12 hari persidangan yang akan datang, bermula daripada 30 November sehingga 17 Disember 2020, Parlimen perlu kembali bersidangan seperti sebelum ini, daripada jam 10 pagi sehingga 1 tengahari, sebelum bersambung semula pada jam 3 petang sehingga jam 6 petang, dengan rehat di antara jam 1 tengahari sehingga 3 petang di mana proses sanitasi boleh dijalankan.

LIM KIT SIANG


民主行动党依斯干达公主城国会议员林吉祥于2020年11月27日(星期五)在吉隆坡发布的媒体文告:

我欢迎昨天在国会针对2021年财政预算投票进行抗议的风暴,因为这是最有力的信号,表示大家仍然非常积极地追求新马来西亚。我以非常积极的态度看待抗议活动。

连我的前政治秘书戴安娜以及其他民主行动党领袖都提出抗议,包括民主行动党马六甲爱极乐州议员郭子毅和雪兰莪梳邦再也州议员黄美诗。

然而,有一些误解。首先,人们有一个误解,即在野党国会议员除了那些站起来要求记名投票的议员外,皆屈服于压力并投票支持2021年财政预算案。

情况不是这样的。在野党国会议员,包括那些站起来要求记名投票的,都投票反对2021年财政预算案,可是这是通过声浪投下反对票,而不是记名投票。按照记名投票,每位国会议员都会记录他们投下“是”或“否”。

在2020年11月21日的媒体文告中,我说:

当2021年度预算案在下周四也就是2020年11月26日进行二读时,国会议员有两个选择:

“第一,在星期四直接表决是否要接纳或拒绝2021年财政预算案;或者第二,全面探讨国会程序的可用途径以在2021年财政预算案委员会阶段针对一些内容提出修正,如最让人非议的拨款8,550万令吉以重启特别事务局来为政府进行宣传行动,然后才在2020年12月15日的2021年财政预算案三读时进行最终的表决。”

希望联盟主席理事会于2020年11月25日议决,一致反对2021年财政预算案并要求记名投票反对。这些信息已经传达给敦马哈迪和沙菲益。他们都保民兴党和斗士党国会议员都会支持。民主行动党、公正党和诚信党的所有在野党国会议员都准备支持记名投票,并将在昨天投票反对2021年财政预算案。

在野党领袖安华在最后一刻做出的决定——没有要求记名投票,我完全不知情。我可以推测原因,第一是元首劝告国会议员支持2021年财政预算;第二是财政部长东姑扎夫鲁在总结演讲时,宣布了预算案的额外优惠。这些优惠将在12月15日的2021年财政预算三读之前的委员会审议阶段接受考验。

同样明显的是,没有足够的数字来否决2021年财政预算案,因为巫统国会议员已经改变主意并全力支持2021年财政预算案,但这不是民主行动党和希望联盟国会议员决定是否要求在国会进行个人表决记名的原因。

鉴于新冠肺炎疫情,元首敦促国会议员支持2021年财政预算案,在野党国会议员更有责任给财政部长更多时间,直到12月15日针对《供应法案》进行三读,以进行必要的修正和调整,使2021年财政预算案成为“团结预算案”,以在百年一见的新冠肺炎疫情下团结所有马来西亚人民。还是财政部长会因为固执和反团结而拒绝这样做?

财政部长在11月6日提呈财政预算案之前,曾与在野党国会议员接触,不过提呈之后他还没和在野党议员接触。他会在12月15日的供应法案三读之前与在野党国会议员接触吗?

昨天的国会会议结束后,我和安华谈了关于要求下议院遴选委员会召开会议,以成立贪污与廉政专责委员会的问题。贪污与廉政专责委员会应具有全面职权范围,以提高马来西亚的公共廉政,以便跻身世界前30个国家之列。

贪污与廉政专责委员会应该以研究透明国际两天前发布的《2020年全球腐败晴雨表(亚洲地区)》为首要任务。该报告指出,与其他七个亚洲国家(孟加拉、台湾、缅甸、菲律宾、中国、柬埔寨和越南)的人民相比,更多的马来西亚人民认为国会议员是腐败的,即36%的马来西亚人民认为国会议员是腐败的。

贪污与廉政专责委员会也应研究《2020年全球腐败晴雨表(亚洲地区)》的其他方面——72%的马来西亚人认为政府腐败是一个大问题,而39%的马来西亚人认为腐败正在恶化。

将于两个月内发布的2020年透明国际的贪污印象指数(CPI),马来西亚的得分和排名很可能会下降,执政22个月的希望联盟政府打击腐败和建立公共廉政的努力功亏一篑。贪污与廉政专责委员会也应研究这个问题。

由于新冠肺炎疫情的影响,于11月和12月举行的19天国会,开会时间是上午10时至下午2时。国会的每日开会时间从平常的6个小时,严重减少至4个小时。

这严重阻碍了国会议员监督和审查政府的工作,并威胁到行政、立法和司法三权分立的宪政原则的顺利和成功运作。

从2020年11月30日至2020年12月17日,接下来的12场国会会议应恢复为每天6个小时——从上午10时至下午1时,休会时间为下午1时至下午3时。鉴于新冠肺炎疫情,会议厅应在休会时间进行全面消毒,并于下午3点至下午6点继续下午的会议。

林吉祥


Media Statement by DAP MP for Iskandar Puteri Lim Kit Siang in Gelang Patah on Friday, 27th November 2020:

I welcome the storm of protest over the 2021 Budget vote in Parliament yesterday as it is surest sign that the quest for a New Malaysia is still very much alive

I welcome the storm of protest over the 2021 Budget vote in Parliament yesterday as it is the surest sign that the quest for a New Malaysia is still very much alive. I see the protests in a very positive light.

Even my former political secretary, Dyana Sofya, protested as well as other DAP leaders, including the DAP Malacca Ayer Keroh Assemblyman Kerk Chee Yee and the Selangor Subang Jaya State Assemblywoman Michelle Ng.

But there had been a number of misconceptions. There is firstly the misconception that the Opposition MPs, apart from those who stood up calling for a division, had succumbed to pressure and voted in support of the 2021 Budget.

This is not the case. The Opposition MPs, including those who stood up calling for a division, all voted against the 2021 budget – but it was by a very loud negative voice vote against ‘Yes’ voice vote and not by division, with every MP recording ‘yes’ or ‘no’ in the vote.

In my media statement of 21st November 2020, I said:

“Members of Parliament have two choices when the 2021 Budget comes up for a Second Reading vote next Thursday, 26th November 2020:

“Firstly, to force a showdown on Thursday whether to accept or reject the 2021 Budget; or secondly, to fully explore the avenues available in the parliamentary process by proposing amendments during the Committee Stage of the 2021 Budget to the most objectionable provisions like the RM85.5 million revival of the Special Affairs Department (JASA) to carry out negative propaganda campaign for the government, and then for a definitive vote to be made during the Third Reading of the 2021 Budget on December 15, 2020.”

As the Pakatan Harapan Presidential Council decided on 25th November 2020 unanimously to object to the 2021 Budget by calling for a division and voting against it, and this information had been communicated to Tun Dr. Mahathir Mohamad and Shafie Apdal both of whom assured the support of Warisan and Pejuang MPs, all Opposition MPs from DAP, PKR and AMANAH were prepared to support the call for division and to vote against the 2021 Budget yesterday.

I was completely in the dark about the last-minute decision by Opposition leader, Anwar Ibrahim, not to call for a division although I could surmise the reasons, among which are firstly, the advice by the Yang di Pertuan Agong to MPs to support the 2021 Budget and secondly, the Finance Minister, Tengku Zafrul Abdul Aziz’s winding-up speech where he announced extra goodies for the budget which have yet to be tested in the Committee Stage before the Third Reading of the 2021 Budget on December 15.

It was also obvious that there were not enough numbers to defeat the 2021 Budget as UMNO MPs have backtracked to give full support for the 2021 Budget – but this had never been a factor by DAP and PH MPs in deciding on whether to call for division for individual voting in Parliament.

As the Yang di Pertuan Agong has urged MPs to support the 2021 budget in view of the Covid-19 epidemic, it is even more incumbent on Opposition MPs to give the Finance Minister more time until the Third Reading of the Supply Bill on Dec. 15 to make the necessary amendments and adjustments to make the 2021 Budget the “Unity Budget” to unite all Malaysians to tide over the “once-in-a-century” Covid-19 epidemic. Or will he be stubborn and anti-unity and will refuse to do so?

The Finance Minister had engaged with the Opposition MPs before the presentation of the Budget on Nov. 6, but not after. Will he engage with the Opposition MPs before the Third Reading of the Supply Bill on December 15?

After the parliamentary meeting yesterday, I spoke to Anwar about requisitioning a meeting of the Selection Committee of Dewan Rakyat to set up a Parliamentary Select Committee on Corruption and Integrity which should have the overall term of reference to raise public integrity in Malaysia to be among the top 30 countries in the world.

But the Select Committee on Corruption and Integrity should have as its first task to look into the Global Corruption Barometer for Asia 2020, released by Transparency International two days ago and which reported that more Malaysians regard their MPs as corrupt as compared to the people of seven other Asian countries – Bangladesh, Taiwan, Myanmar, Philippines, China, Cambodia and Vietnam – as 36% of Malaysians surveyed think that Members of Parliament are corrupt.

The Select Committee on Corruption and Integrity should also look in other aspects of the Global Corruption Barometer for Asia 2020 – that 72% of Malaysians think government corruption is a big problem and that 39% of Malaysians believe that corruption is on the rise.

As the Transparency International (TI) Corruption Perception Index (CPI) 2020 would be released in two months ago and is likely see a regression in both the TI CPI score and ranking, undoing all the good work of the 22-month Pakatan Harapan government in its fight against corruption and to establish public integrity, the Select Committee on Corruption and Integrity should also examine this problem.

As a result of the Covid-19 epidemic, for 19 days of the November/December meeting, Parliament has been meeting form 10 a.m. to 2 pm, which is a serious reduction of the daily parliamentary sitting from the usual six hours a day to four hours a day.

This has seriously hampered the role of MPs to hold the government to account and scrutiny, and threatened the smooth and successful functioning of the Constitutional doctrine of the separation of powers among the Executive, Legislature and the Judiciary.

For the next 12 Parliamentary sittings from November 30 to December 17, 2020 Parliament should revert to six-hour daily sitting – from 10 am to 1 pm, with recess from 1 p.m. to 3 p.m. when the Parliament Chamber should be fully sanitised in view of the Covid-19 epidemic, and resumption of the evening meeting of Parliament from 3 pm to 6 pm.

LIM KIT SIANG