Thu. Jul 25th, 2024

Kenyataan Media Daniel Gooi, ADUN Pengkalan Kota pada 24 Ogos 2020 (Isnin) di George Town, Pulau Pinang:

Merujuk kepada kenyataan media yang dikeluarkan oleh Penang Adventist Hospital berhubung dengan pemansuhan status pengecualian cukai oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), ingin saya menyuarakan kekecewaan tindakan pemasuhan status pengecualian cukai tersebut terhadap institusi perubatan di Negeri Pulau Pinang.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Penang Adventist Hospital, pemansuhan status pengecualian cukai tersebut berkuatkuasa mulai 19 Ogos 2020 dan kini mereka tidak dibenarkan untuk mengeluarkan resit yang mempunyai status pengecualian cukai yang diiktirafkan oleh LHDN.

Nasib yang ditimpa oleh Penang Adventist Hospital ini adalah susulan daripada tindakan yang sama memansuhkan status pengecualian cukai ke atas Hospital Lam Wah Ee dan Mount Miriam Cancer Hospital pada 10 Jun 2020.

Tindakan pemansuhan status pengecualian cukai ini sememangnya akan menjejaskan operasi institusi-institusi perubatan tersebut di Negeri Pulau Pinang yang mempunyai reputasi yang bagus di dalam memberikan perkhidmatan perubatan yang terbaik, bukan sahaja kepada rakyat di Negeri Pulau Pinang malah berjaya meletakkan nama Negeri Pulau Pinang sebagai sebuah destinasi pelancongan perubatan yang terbaik sebelum tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Pengerusi MCA Pulau Pinang pada 31 Julai 2020, Dato’ Tan Teik Cheng memaklumkan bahawa Menteri Pengangkutan YB Dato’ Seri Wee Ka Siong sedang mengadakan perbincangan bersama dengan Menteri Kewangan, YB Senator Tengku Dato’ Sri Zafrul Tengku Abdul Aziz dan beliau mempunyai keyakinan bahawa MCA akan membantu kedua-dua institusi perubatan, iaitu Hospital Lam Wah Ee dan Mount Miriam Cancer Hospital untuk memulihkan status pengecualian cukai tersebut.

Namun adalah amat mengecewakan bahawa MCA bukan sahaja tidak berjaya memulihkan status pengecualian cukai bagi kedua-dua institusi perubatan tersebut, malah tambahan satu lagi institusi perubatan iaitu Penang Adventist Hospital yang telah kehilangan status pengecualian cukai tersebut.

Sehubungan dengan itu, saya menuntut supaya Dato’ Tan Teik Cheng dapat menjelaskan isu tersebut secara teliti. Adakah dengan campur tangan MCA keadaan tersebut menjadi semakin teruk dengan kini ketiga-tiga hospital telah kehilangan status pengecualian cukai? Apakah ini satu tindakan politik balas dendam semata-matanya Negeri Pulau Pinang merupakan negeri yang ditadbir oleh Pakatan Harapan?

Adakah MCA patut hentikan kononnya “bantuan” mereka sebelum lebih banyak institusi perubatan di Negeri Pulau Pinang mengalami nasib yang sama dan menjadikan situasi lebih teruk?

DANIEL GOOI ZI SEN


槟三医院免税地位撤销,是否报复性政治: 州议员魏子森

槟州彭加兰哥打区州议员魏子森在槟城乔治市所发表的文告:

针对槟安医院今日所发布的文告,我对于内陆税收局撤销槟安医院的免税地位一事感到非常遗憾。依据槟安医院今日所发表的文告阐明,自2020年8月19日起,槟安医院不再享有免税地位,而即日起他们也无法发出获得内陆税收局认证并附带免税地位的收据。

槟安医院如今遭受撤销免税地位的命运,是步南华医院及玛丽安山医院的后尘,于2020年6月10日同样遭到内陆税收局撤销免税地位。如此撤销免税地位的行动将会对这些在槟州设立的医疗机构带来非常大的打击及影响。

这些在槟州著名的医疗机构不仅带给了槟州人民优质的医疗服务之外,这些医疗机构也在行动管制令前为槟州的医疗旅游作出巨大贡献,并巩固槟州在亚太区域作为著名的医疗旅游胜地的美誉。

早前槟州马华主席陈德钦曾告知媒体,这个撤销免税地位的课题正在由马华总会长兼交通部长拿督斯里魏家祥以及财长拿督斯里扎夫鲁积极协调中。而陈德钦也非常由信心马华将能够解决这个免税地位的问题。

按照目前的情况看来,马华的干涉不仅未能解决早前南华医院及玛丽安山医院面对的问题之外,更有额外的医疗机构必须面对相同的命运,那就是失去内陆税收局所承认的免税地位。

为此,我希望陈德钦能够尽快作出解释,是否马华的干涉导致到更多的医院必须面对失去免税地位的相同命运?这项撤销免税地位的行动是否针对槟州是由希望联盟执政而作出的报复性政治手段?

倘若这确实是主因,那马华公会是否应该停止他们所谓的“协助及协调”,以避免槟州更多的医疗机构必须面对同样的命运?

魏子森