Tender Projek JPS: Pemimpin-Pemimpin Barisan Nasional Bercabang Dua
Pengerusi Pergerakan Wanita MCA Negeri Pulau Pinang Tan Cheng Liang mempersoalkan rasional kenapa projek-projek Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) tidak diberikan kepada kontraktor Cina sekali lagi terbukti bahawa lidah pemimpin-pemimpin Barisan Nasional bercabang dua.
Pemimpin-pemimpin BN cuba bermain sentimen perkauman dengan UMNO mendakwa Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Pulau Pinang mendiskriminasikan golongan Melayu atau Bumiputera manakala MCA pula mendakwa kami mendiskriminasikan golongan Cina.
Taktik ini menunjukkan bahawa pemimpin-pemimpin BN kehilangan modal politik, sehingga mereka sanggup mengapi-apikan sentimen perkauman. Namun, rakyat kini sudah bosan dengan helah tipu pemimpin-pemimpin BN yang lidah bercabang dua atau cakap tak serupa bikin.
Sejak Pakatan Rakyat menerajui Kerajaan Negeri Pulau Pinang, kita telah mengumumkan dasar bahawa tender projek-projek Kerajaan Negeri yang tidak melebihi RM200,000 akan terbuka kepada Kontraktor Kelas F melalui tender terbuka, di mana kesemuanya Kontraktor Kelas F adalah terdiri daripada kontraktor-kontraktor Bumiputera.
Manakala bagi projek-projek yang nilainya melebihi RM200,000, tawaran akan dilakukan melalui tender terbuka kepada semua warganegara Malaysia, termasuk Melayu, Cina dan India. Dasar tersebut disambut baik oleh golongan Bumiputera, termasuk MCA yang tidak pernah menyuarakan sebarang bantahan pada masa tersebut.
Namun demikian, Tan Cheng Liang kini pula mempersoalkan kerelevanan 243 buah projek JPS ditawarkan kepada kontraktor-kontraktor Kelas F, seperti yang diumumkan oleh Y.A.B. Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang baru-baru ini walaupun nilai projek-projek tersebut kurang daripada RM200,000. Adakah Tan Cheng Liang bercadang supaya Kontraktor Kelas F dimansuhkan?
Jikalau MCA berhasrat untuk berbuat demikian, beliau seharusnya mengemukakan cadangan tersebut melalui Presiden MCA atau Menteri-Menteri MCA yang berada dalam Kabinet dan bukannya melemparkan kritikan yang tidak berasas terhadap Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang melaksanakan tender terbuka serta menjaga kepentingan kontraktor-kontraktor Kelas F yang kurang kemampuan mereka dari segi modal berbayar.
Adakah Tan Cheng Liang sanggup membelakangkan hasrat pemimpin-pemimpin UMNO dalam tuntutannya untuk memansuhkan kontraktor-kontraktor kelas F demi membela kepentingan kontraktor-kontraktor bukan Bumiputera. Jikalau MCA tidak berani untuk berbuat demikian, maka beliau tidak seharusnya melemparkan tuduhan-tuduhan yang bukan-bukan terhadap Kerajaan Negeri Pulau Pinang.
Tan Cheng Liang haruslah memahami dasar-dasar yang sedang dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang sebelum membuat sebarang kritikan terhadap kita. Jikalau tidak, janganlah beliau harap sangat dirinya dapat dipilih semula sebagai wakil rakyat dalam pilihan raya yang akan datang. Rakyat akan terus memberi sokongan yang padu terhadap Kerajaan Negeri yang berjiwakan rakyat serta bertindak adil dan telus dalam melaksanakan tender secara terbuka dan bukannya MCA atau UMNO yang ketagih dalam memainkan sentimen perkauman sahaja.
NG WEI AIK
Artikel lain yang berkaitan|其他相关报道|Other relevant posts
- Tender Projek JPS: Pemimpin-Pemimpin Barisan Nasional Bercabang Dua (This post) (Aug 1, 2011)
- Program Transformasi Ekonomi (ETP) Kerajaan Barisan Nasional (BN) telah gagal dalam memerangi gejala rasuah, memperbaiki ketelusan dan akauntabiliti berikutan kegagalan mempertahankan kedudukan daya saing Malaysia dari anak tangga ke 10 pada tahun 2010 ke tangga 16 pada tahun 2011 (May 19, 2011)
- 国阵的经济转型计划(ETP)已经失败,它无法肃贪及改善透明度、公信度,也无法阻止马来西亚的竞争力继续下滑,排名从2010年的第10名,下跌六位至2011年的第16名 (May 19, 2011)
- BN’s Economic Transformation Programme(ETP) Has Failed To Win The Corruption War, Improve Transparency And Accountability By Failing To Prevent The Slide In Malaysia’s Competitiveness By Six Rungs From 10th In 2010 To 16 In 2011 (May 19, 2011)
- BN Must Come Clean On The Scandal Of Huge Illicit Capital Outflows Of RM888 Billion (Jan 23, 2011)
- 国阵必须交代马来西亚资本非法外流8880亿令吉的丑闻 (Jan 23, 2011)
- Hampir RM2 Juta Untuk Mewujudkan Setiap Pekerjaan Baru Menunjukkan Ketirisan(Leakages) Ekonomi Dalam Bentuk Amalan Rasuah Dan Penyelewengan Kewangan Yang Hanya Boleh Diatasi Dengan Kemenangan PR Dalam Pilihanraya Besar Akan Datang (Jan 17, 2011)
- 国阵需要200万来创造一个就业机会,证明在贪污舞弊带来的经济漏损 (Jan 17, 2011)
- New BN move ruffles feathers in Komtar (Aug 19, 2010)
- 发展局新指令赋权批准拨款 槟国阵协调员凌驾市议员? (Aug 19, 2010)
- Royal Commission of Inquiry should be set up to determine how RM 52 billion of shares meant for Malay/Bumis were hijacked (Aug 16, 2010)
- 不必为新经济政策及土著股权课题而争吵 应当调查520亿令吉的股份如何被骑劫 (Aug 16, 2010)
- 自由區舞弊案:林冠英:弊案數額龐大不可能僅1人涉案 (Aug 6, 2010)
- 作風透明公開‧檳州工程招標無須支持信 (Aug 6, 2010)
- 或影響僱員權益及生活‧林冠英關注修訂勞工法 (May 4, 2010)
- 前行政議員被控貪污案‧林冠英促反貪會交代 (Apr 27, 2010)
- 勿掩饰瑞典咸码头重建工程承包商虚报540万令吉丑闻的真相 (Apr 25, 2010)
- Don’t Cover Up RM5.4 million False Claim Scandal in the Contruction of the RM65 Million Swettenhem Pier Redevelopment Project (Apr 25, 2010)
- 盼他州仿效檳施政‧首相署部長讚CAT政策 (Dec 6, 2009)
- 值得其他州属学习 纳兹里认同猫政府 (Dec 6, 2009)
- Malaysia Merosot Lagi Dalam Indeks Persepsi Rasuah: Pemuda Sosialis DAP Pulau Pinang Dukacita Tetapi Tidak Terkejut (Nov 19, 2009)
- 马来西业在全球清廉印象指数排名下跌:槟州社青团失望却不惊讶 (Nov 19, 2009)
- 沒公僕揭發弊案‧廉潔獎4個月沒頒發 (Oct 30, 2009)


Daftarlah Sebagai Rakan DAP! 



http://greenstate.penang.gov.my
